Activitatea EximBank in numele statului s-a triplat in ultimul an. Garantii acordate de aproape patru ori mai mari

Bucuresti, 10 august 2010
Expunerea totala a EximBank pe segmentul activitatii in nume si cont stat a fost la finele lunii iunie 2010 de aproape 832 de milioane de lei, valoare de peste trei ori mai mare fata de cea inregistrata la 30 iunie 2009. Contributia cea mai importanta la obtinerea acestor rezultate au avut-o garantiile, volumul acestora majorandu-se de aproape patru ori in perioada iunie 2009 – iunie 2010.

„Dincolo de influenta pozitiva majora data de evolutia garantiilor, la obtinerea acestor rezultate au contribuit in egala masura si celelalte doua categorii de produse, respectiv finantarile cu dobanda subventionata si asigurarile, angajamentele bancii pentru acestea din urma fiind de peste doua ori mai mari decat cele inregistrate la sfarsitul lunii iunie a anului trecut”, a declarat Ionut Costea, presedintele EximBank.

Ponderea cea mai mare in portofoliul de garantii o detin produsele specifice acordate pentru domenii prioritare (62,4% din totalul garantiilor aflate in sold la 30 iunie 2010), acestea fiind urmate de garantiile pentru export (20,8%) si de cele pentru IMM (12,5%).

„Situatia economico – financiara dificila din ultima perioada a creat un plus de presiune pentru societatile comerciale care au fost nevoite sa diversifice gama de garantii pentru accesarea de finantari. Astfel, oferta noastra pe acest segment a constituit o alternativa viabila atat pentru firme, cat si pentru bancile comerciale”, a mai spus Ionut Costea.

El a adaugat ca gradul mare de incertitudine de pe pietele externe a determinat exportatorii sa caute instrumente speciale pentru reducerea riscurilor specifice ceea ce a dus la cresterea activitatii EximBank pe segmentul asigurarilor cu 133% fata de 30 iunie 2009.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe trei directii de actiune – finantare, garantare, asigurare, ii permite sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor, precum si a companiilor care deruleaza proiecte in domenii prioritare de dezvoltare a economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca ofera un larg pachet de produse pentru societatile comerciale care au nevoie de un credit sau de o scrisoare de garantie bancara si nu dispun de suficiente garantii colaterale. Banca poate emite garantii pentru exportatori, IMM si alte tipuri de companii facilitand accesul la finantare prin completarea necesarului de garantii si acoperind riscul de nerambursare a creditului.

De asemenea, prin intermediul EximBank o companie poate beneficia de credite cu dobanda subventionata (cu 5 pp sub dobanda pietei) sau poate recupera pana la 50% din dobanda pe care o plateste pentru creditele de investitii contractate in lei de la orice banca comerciala.

In plus, prin politele de asigurare pe care le ofera banca, un exporator se poate proteja fata de fluctuatiile de curs valutar sau poate avea siguranta incasarii a cel putin 85% din valoarea exportului efectuat.

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii din Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Iasi. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro

Banca de Export- Import a Romaniei EximBank S.A.
Directia PR&Marketing