Creditul sindicalizat pentru Grupul Carmistin, majorat pana la 636 mil. lei

Bucuresti, 18 octombrie 2021Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucatori de pe piata agribusiness din Romania, a semnat o facilitate de credit sindicalizata in valoare totala de 636 milioane de lei, prin majorarea facilitatilor existente cu 209 milioane de lei, pentru a sustine noua strategie investitionala a grupului.

Finantarea a fost coordonata de Banca Comerciala Romana SA (membra a Grupului Erste), in calitate de Aranjor Principal Mandatat, Agent de Documentatie si Agent de Garantii si de Plati, alaturi de CEC Bank, in calitate de Aranjor Principal Mandatat, si de alte banci participante, precum OTP Bank, Intesa Sanpaolo Romania si EximBank.

PCF Investment Banking a actionat in calitate de consultant financiar exclusiv al Grupului Carmistin in structurarea, negocierea si implementarea facilitatii de finantare.

Creditul are utilizari complexe pentru finantarea noilor proiecte de investitii ale companiilor din Grupul Carmistin, inclusiv co-finantarea unor proiecte cu ajutor de stat sau fonduri europene, precum si asigurarea capitalului de lucru. Printre proiectele care vor fi finantate prin noua facilitate de credit se numara modernizarea fermelor de crestere a animalelor si dezvoltarea unora noi, modernizarea, cresterea si infiintarea unor noi capacitati de procesare a carnii si cresterea capacitatii de productie a fabricii de nutreturi combinate.

“Pentru noi aceasta finantare vine sa sustina directia si viziunea Grupului Carmistin,  respectiv ca pana la sfarsitul anului 2025 sa devenim cel mai mare producator integrat de proteina din Romania cu un sistem de valori  bazat  pe o productie echitabila, sanatoasa si ecologica a alimentelor. Tehnologiile si produsele inovatoare au devenit esentiale in viziunea noastra de dezvoltare, motiv pentru care implementam  un program complex de investitii care sa conduca la o crestere eficienta si sustenabila  a capacitatilor de productie pe care le operam. Fara investitii majore, companiile romanesti nu isi vor putea asigura competitivitatea fata de concurenta internationala si nu vor putea impementa politici sustenabile de dezvoltare”, afirma Andrei Brumaru, directorul executiv al  Grupului Carmistin.

„Romania are potentialul de a ajunge un jucator major in sectorul agribusiness regional si global, iar Grupul Carmistin este una dintre companiile locale ce a inteles rolul determinant al investitiilor in infrastructura si tehnologie. Este un exemplu de buna practica, care, preluat de catre cat mai multe companii din industrie, poate consolida pozitia Romaniei ca producator si exportator de produse agricole, dar si o mai buna recunoastere a etichetei cu produs in Romania”, a declarat Ana-Maria Samuila, Head of Agribusiness & Food BCR.

„Sectorul agribusiness a continuat sa contribuie in mod semnificativ la PIB-ul Romaniei in ultimii ani, chiar si in contextul pandemic, si consideram ca exista un potential extraordinar de crestere. De altfel, creditele sindicalizate sunt un instrument de sustinere pentru dezvoltarea companiilor din acest sector, uitandu-ne la evolutia internationala, la inovatiile care aduc valoare adaugata mare si tendintele din zona de agritech. Un plan de afaceri bine construit, sustinut printr-un proces de creditare sindicalizata, faciliteaza o mai buna integrare a companiilor in lantul de aprovizionare global”, a declarat Gratia Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.

 ”Finantarea obtinuta de catre Carmistin reprezinta un semnal foarte bun nu doar pentru sectorul agricol, ci pentru intreg mediul de business din Romania, fiind o finantare relevanta acordata unui grup de companii cu actionariat local. Dinamismul si agilitatea Carmistin sunt reflectate perfect intr-o facilitate sindicalizata custom-made, ce acopera toate nevoile grupului, de la capital de lucru, pana la structuri complexe de finantare a proiectelor de investitii ce beneficiaza de ajutor de stat sau de fonduri europene”, a declarat Mihai Murgu, Partener PCF Investment Banking.

Bulboaca si Asociatii au actionat in calitate de consultant juridic pentru sindicatul de  banci.

Carmistin International

Infiintat in anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata agribusiness si de procesare a carnii din Romania. Totodata, este unul dintre putinele holdinguri agricole care integreaza in proportie de 90% lantul de productie agro-zootehnic, incepand de la cultivarea cerealelor, productia de furaj, cresterea animalelor (pui, porc, vita) pana la abatorizare, procesare si distributie de produse si preparate din carne (inclusiv in reteaua proprie de retail). Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate in patru divizii de productie: pui, porc, vita si agricultura.

Sindicatul de banci

Despre Banca Comerciala Romana (BCR)

BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte. Banca Comerciala Romana ofera o gama completa de produse si servicii financiare, printr-o retea de 17 centre de afaceri si 16 birouri mobile dedicate companiilor si 371 de unitati retail situate in majoritatea oraselor din tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 in Romania pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR dispunand de cea mai mare retea nationala de ATM-uri si masini multifunctionale – 1.830 de echipamente, aproximativ 12.700 POS-uri si servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking si E-commerce.

Despre CEC Bank

CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie in Romania. Fondata in 1864, CEC Bank are in prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si active de peste 36 miliarde lei, la sfarsitul primului semestru din 2020.  CEC Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, care ofera o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking si phone-banking (Tele CEC).

Despre EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza pietei interne. Companiile au la dispozitie si un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance si factoring, ce intregesc oferta de finantare si garantare. Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economie.

Despre OTP Bank Romania

OTP Bank Romania este un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. Cu o abordare definita prin responsabilitate, angajament si profesionalism, OTP Bank Romania intelege nevoile clientilor si contextul actual al pietei si este un partener de incredere in furnizarea de servicii financiare. OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Group, care are peste 70 de ani de activitate in sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, in timp ce subsidiara din Romania a acumulat 16 ani de prezenta de piata locala. Promovand inovatia, cresterea stabila si servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucator dominant pe piata Europei Centrale si de Est si este considerat un grup bancar important chiar si la scara europeana. Comunitatea de aproximativ 36 de mii de angajati deserveste zilnic aproape 19 milioane de clienti din 12 tari.

Despre Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa si lider in Italia pe toate zonele de business (retail, corporate si wealth management). Grupul ofera servicii catre 11,9 milioane de clienti, printr-o retea de peste 4.200 de agentii, distribuite pe toata suprafata Italiei, avand cote de piata de peste 12% in majoritatea regiunilor tarii. Intesa Sanpaolo are o prezenta internationala strategica, cu aproximativ 1.100 de sucursale si 7,5 milioane de clienti, inclusiv filialele care activeaza in sectorul bancar comercial in 12 tari din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, si o retea internationala de specialisti care sprijina clientii corporate in 25 de tari, in special in regiuni unde activeaza companii italiene, precum SUA, Brazilia, Rusia, India si China.

Despre PCF Investment Banking (cunoscut anterior drept Professional Capital Finance)

PCF Investment Banking este lider pe piata locala de consultanta financiara cu un focus puternic pe servicii de corporate finance, tranzactii sindicalizate, M&A si private equity investments. Cu peste 15 ani de experienta oferita de consultanti si un volum de tranzactii de peste 1,5 miliarde de euro, PCF InvestmentBanking este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, cu expertiza pe zona industriala, agricultura si infrastructura si cu un portofoliu de clienti ce include atat companii cu capital romanesc, cat si companii cu capital extern.