EximBank finanteaza Elba Timisoara cu aproape 6 milioane de euro

Bucuresti, 18 decembrie 2019 – EximBank si compania Elba din Timisoara – unul dintre cei mai impor­tanti producatori de corpuri de iluminat din tara – au incheiat un acord de finantare in valoare totala de 5,9 milioane de euro destinat dezvoltarii activitatii companiei.

Finantarea EximBank este menita sa sustina derularea unor investitii necesare pentru adaptarea portofoliului de produse ELBA la cele mai noi solicitari ale principalilor parteneri din industria auto, respectiv Alianta Renault Nissan Mitsubishi si Grupul Volkswagen.

“Ne bucuram ca, prin facilitatile acordate, putem sustine trendul de evolutie pozitiva atat pe piata interna, cat si pe cea internationala a unuia dintre cele mai puternice branduri romanesti, cu o istorie de aproape 100 de ani, contribuind astfel la continuarea traditiei. Faptul ca avem in portofoliu companii din elita business-ului romanesc, asa cum este si Elba, reprezinta expresia angajamentului nostru ferm de a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri local si a capacitatii noastre de a construi o relatie solida de tip win-win cu toate firmele de pe piata. Capitalul romanesc are forta de a crea companii care sa concureze multinationale cu traditie, iar EximBank poate propune solutii financiare competitive celor aflate in cautarea unor solutii de dezvoltare a afacerilor”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Segmentul principal de activitate al ELBA este reprezentat de iluminatul pentru automotive, dar portofoliul companiei include si produse cu tehnologie LED de ultima generatie pentru iluminat industrial, stradal, ANTIEX sau office.  In prezent, Elba este furnizor principal pentru Automobile Dacia, cu care colaboreaza de peste 50 de ani, dar si pentru alte uzine ale grupului Renault din Europa si de pe alte continente. Pentru grupul VW, societatea timisoreana livreaza componente celor doua divizii – Skoda (cu care colaboreaza de peste 8 ani) si Volkswagen, cu care a inceput recent colaborarea pentru furnizarea de corpuri de iluminat. De asemenea, compania a infiintat alaturi de Varroc Lighting Systems, unul din leaderii mondiali in domeniul iluminatului automotive, o companie mixta (Varroc-Elba Electronics) ce are ca obiect principal de activitate fabricarea subansamblurilor electronice.

”In aproape un secol de existenta, Elba a reusit sa se transforme continuu pentru a asigura dezvoltarea afacerii, adaptandu-se cu succes exigentelor din industrie prin investitii semnificative in inovatie si tehnologie. Ritmul in care producatorii auto lanseaza modele noi ne provoaca sa ne reinventam in mod agil portofoliul de produse, iar noi am demonstrat ca avem capacitatea de a tine pasul cu solicitarile partenerilor nostri. Astfel, ADN-ul companiei s-a conturat puternic prin anticiparea unor cerinte ale pietei, fiind recunoscuti de catre principalii clienti pentru competentele design to cost si design to quality, dar si pentru capacitatea de a alege si transpune tehnologiile semnificative pe piata mass-market. Ne dorim sa continuam sa crestem, sa ne diversificam portofoliul de clienti, gama de produse si servicii, intarindu-ne pozitia pe piata europeana de profil. Asadar, pentru noi, este important sa continuam investitiile, iar in EximBank avem un partener pe termen lung, care ne sustine in acest demers”, a spus Bogdan Cocian, CEO Elba.

Despre Elba

Infiintata in 1921, la Timisoara, ELBA este cel mai important producator de corpuri de iluminat din tara. Activitatea complexa dezvoltata de ELBA presupune specializarea structurii, a personalului si implicit dezvoltarea sferelor de activitate ale companiei, care sunt impartite in: ELBA AUTOMOTIVE – produce corpuri de iluminat pentru industria de automobile, in special faruri si lampi; ELBA LIGHTING – fabrica de corpuri si sisteme de iluminat pentru sectoarele rezidential, industrial, tertiar si medii speciale; ELBA MOLDING – asigura dotarea atelierelor de productie ale ELBA cu matrite, scule, stante, diverse dispozitive, pe care le produce si pentru alti clienti din tara si strainatate; ELBA LABORATORIES – laboratoare specializate pentru validare fotometrie, electromecanica, chimie, metrologie si ELBA COM – promoveaza solutii moderne de iluminat, oferind o abordare ecologica. Societatea a inregistrat, in medie, o crestere de peste 12,5% pe an in ultimii sapte ani, ajungând la o cifra de afaceri de peste 60 de milioane de euro in 2018 si la un numar de peste 1.000 de angajati. Compania a fost privatizata in anul 1995 prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor de catre angajati si conducere), actionariatul fiind format din aproximativ 2.000 de actuali si fosti angajati.
Pentru detalii: www.elba.ro