EximBank participa la crearea unei platforme menita sa sustina dezvoltarea regiunii Balcanilor si a Europei Centrale

Bucuresti, 18 iunie 2019 – Banca de Export–Import a Romaniei  EximBank va participa la dezvoltarea unei platforme on-line care va permite atat prezentarea proiectelor de investitii de amploare din regiunea Balcanilor si a Europei Centrale, cat si identificarea surselor de finantare pentru acestea, in cadrul unei initiative a Bancii de Dezvoltare a Bulgariei (BDB).

Proiectul a fost lansat in cadrul Forumului Economic International Paths for Partnerships, desfasurat in perioada 17-18 iunie 2019, in Bulgaria, ocazie cu care EximBank a semnat un acord de colaborare cu Banca de Dezvoltare a Bulgariei. Platforma va permite bancilor de dezvoltare din regiune sa prezinte initiativele din diferite domenii economice si a resurselor de co-finantare a acestora, dar si sa lanseze actiuni comune in regiune, sa dezvolte dialogul interinstitutional, sa valorifice experientelor de succes si  sa promoveze cele mai bune practici in domeniul finantarii proiectelor strategice de infrastructura, dezvoltare economica si comerciala.

Acordul de colaborare a fost semnat pana in prezent de institutii cu rol de promovare si dezvoltare din Croatia, Ungaria, Macedonia, Bosnia – Hertegovina, Serbia si Slovenia si se axeaza in special  pe implementarea proiectelor de infrastructura si atragerea de surse de finantare din zone extra-bugetare, astfel incat acestea sa nu impacteze nivelul datoriei guvernamentale al statelor respective.

Forumul Economic International Paths for Partnerships  are ca subiect principal programul InvestEU, care continua Planul Juncker, cu scopul de a reuni toate instrumentele de finantare disponibile la nivel european, astfel incat finantarea proiectelor de investitii in Europa sa devina mai simpla, eficienta si flexibila.

Participarea EximBank la acest proiect are loc in contextul in care institutia s-a implicat permanent in mod activ in dialog cu entitati similare atat pentru a-si rafina si moderniza oferta pentru a putea facilita structurarea si finantarea proiectelor de dimensiuni mari si/sau foarte complexe, cat si pentru a crea contexte de afaceri favorabile si in conditii concurentiale corecte pentru exportatorii romani.

Recent, a fost lansat oficial si Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari ce se va axa pe sustinerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei si infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mari, fond infiintat de Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia si de Banca de Export–Import a Romaniei EximBank, care au semnat actul constitutiv la finele lunii mai 2019.

EximBank se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea.

In urma reajustarilor directiilor de actiune, realizate in timp pentru adaptarea la evolutiile economice nationale si mondiale, EximBank are astazi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.