EximBank, premiata pentru dinamica profitului

Bucuresti, 26 iunie 2019 – Performantele financiare inregistrate anul trecut de EximBank nu au trecut neobservate pe piata financiar-bancara fiind recompensate prin decernarea Premiului pentru cea mai buna dinamica a profitului, in cadrul Galei Bancheri de Top, organizata ieri de revista „Piata Financiara”.

EximBank a raportat pentru 2018 o crestere consistenta a expunerilor, o calitate ridicata a activelor, o majorare a cotei de piata pe segmentul de creditare corporate, precum si un profit record.

La finele anului, banca administra expuneri totale in valoare de 8,0 miliarde de lei, in crestere cu 30% fata de sfarsitul anului 2017, si inregistra un profit de 113,5 milioane de lei, reprezentand cea mai buna performanta financiara din ultimii noua ani. Variatia semnificativa a profitului fata de anul precedent a fost marcata major de imbunatatirea calitatii activelor si de cresterea gradului de recuperare a creantelor neperformante, dar si de buna gestionare a portofoliului de produse complementare finantarii – produse de trezorerie si cash management – care si-au majorat contributia in profitul bancii.

In 2018, EximBank a crescut creditarea cu 27% fata de 2017, ajungand la un portofoliu de credite de 4,6 miliarde de lei, lucru care i-a consolidat pozitia pe zona de creditare corporate prin castigarea de cota de piata. Cresterea activelor a propulsat banca pe locul 12 in clasamentul bancilor de pe piata locala, cea mai inalta pozitie ocupata de EximBank pana in prezent.

Eforturile pe care banca le-a depus pentru a convinge mediul de afaceri ca este capabila sa propuna solutii financiare complexe si atractive pentru absolut toate tipurile de companii s-au materializat in 2018 in dublarea numarului de clienti, respectiv in triplarea soldului creditelor trase (de la 1,0 miliarde lei la peste 3,4 miliarde de lei), comparativ cu 2012.

EximBank se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. Banca are astazi capacitatea de a propune un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.