Presedintele EximBank, la Reuniunea consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Bucuresti, 22 februarie
O parte dintre exportatori incearca sa recastige piete extra-UE traditionale inainte de 1989, precum Siria sau Liban, iar EximBank detine in portofoliu produse care le poate sustine in acest demers, a declarat Ionut Costea,presedintele EximBank in cadrul celei de a VI-a Reuniuni a consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

La eveniment, care a avut loc pe 18 februarie, au mai participat ministrul economiei Adriean Videanu, ministrul finantelor Sebastian Vladescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor – Radu Ghetea si reprezentanti ai patronatelor.

“Multe dintre firmele care vin la noi incearca sa reia contactele pe care le aveau cu parteneri din Siria, Liban si Egipt, care alta data erau piete importante pentru Romania”, a spus Ionut Costea. El a adaugat ca EximBank are un portofoliu de aproape 80 de produse – finantari, garantii, asigurari, cea mai mare parte fiind destinate exportatorilor. “In 2009, valoarea garantiilor acordate de Eximbank a crescut de patru ori fata de 2008, iar cea a finantarilor, cu 100%, in special pentru industria chimica, a mobilei si a constructiilor de masini”, a mai spuspresedintele Eximbank.

Pentru a exemplifica modul in care banca poate sustine exportatorii sau extinderea companiilor locale in strainatate, presedintele EximBank a prezentat parteneriatul incheiat la finele anului trecut cu compania Grup Servicii Petroliere (GSP) in urma caruia grupul petrolier a beneficiat de o garantie in valoare de 70 de milioane de dolari pentru constructia unui gazoduct in Marea Neagra.

“Proiectul cu GSP a fost unul extrem de important pentru noi si suntem incantati ca am reusit sa sustinem din nou derularea unui amplu proiect romanesc in strainatate”, a spus Ionut Costea. In cadrul prezentarii, oficialul EximBank a punctat si faptul ca banca poate oferi informatii comerciale despre firme romanesti si straine care permit cunoasterea unui potential partener de afaceri inainte de semnarea unui contract.

De asemenea, consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa le-a fost prezentata si “Cartea riscului de tara”, unul dintre produsele de sinteza realizate de analistii EximBank care ofera date despre 76 de state. Fiecare fisa de tara contine evaluarea clasei de risc de pe termen scurt si pe termen mediu-lung, descrierea situatiei politice si economice interne si externe a statului respectiv, perspectivele evolutiei sale, precum si situatia schimburilor comerciale bilaterale cu Romania.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank S.A. este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii destinate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare sau protectia mediului inconjurator.

Banca are 12 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Alba Iulia si Iasi. Operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.

Banca de Export – Import a Romaniei EximBank S.A.
Directia PR&Marketing