FAVISAN – aliatul unei vieti lungi si sanatoase

O tanara absolventa de inginerie chimica din Timisoara s-a gandit sa lase formulele complicate din manuale si sa studieze mai cu atentie tratamentele naturale folosite de strabuni, mai exact plantele medicinale. De la primul brevet inregistrat au trecut 35 de ani, iar Virginia Faur s-a transformat din chimista necunoscuta, intr-o femeie de afaceri de succes, cu un portofoliu ce depaseste 500 produse si tratamente naturale. Pe toate acestea, astazi, le regasim sub marca Favisan.

Compania care a luat nastere abia in anul 1992, are in spate o munca de cercetare inceputa inca din anul 1982, cand chimista si femeia de afaceri in devenire, inregistra primul brevet pentru un unguent antireumatic. „Nu cred ca este om in tara noastra care sa nu fi auzit sau incercat macar o singura data leacuri din plante medicinale, cele mai populare fiind ceaiurile sau faimoasa crema de galbenele. La momentul cand terminam facultatea, nu existau prea multe astfel de produse. Asa ca, la inceput, mai degraba la indemnul apropiatilor, decat din pasiune, m-am apucat de cercetarea efectelor si beneficiilor plantelor”, spune Virginia Faur.

Daca va imaginati ca munca de cercetare se realiza intr-un laborator dotat la standardele vremii, va inselati. Pe langa cunostintele acumulate in anii de scoala, chimista si-a folosit intreaga curiozitate si perseverenta din dotare, un microscop si multe eprubete, toata munca sofisticata presupusa de o asemenea activitate intamplandu-se intr-un apartament de bloc, din Lugoj, loc pe care-l mai chema si ACASA. „Totul s-a intamplat in liniste deplina, fara zarva, si odata ce primeam confirmarea ca formula testata de mine este buna, o brevetam. Din pacate, industria noastra de medicamente nu s-a aratat interesata, iar cele mai multe dintre inventii au fost preluate de producatori din Italia, Olanda si Germania”, isi aminteste antreprenoarea. Pana in anul 1989, palmaresul cercetarii pe cont propriu se ridica la 106 inventii, majoritatea medicamente.

Unguentul antireumatic a fost deschizator de drum pentru alte tipuri de tratamente, “ajutoare ale Naturii pentru omul suferind” – cum ii place doctorului in stiinte Virginia Faur sa le numeasca. I-au urmat medicamente pentru diverse afectiuni: otite, hepato – biliare, ingrijirea tenului, diabet, inhibarea proliferarii anarhice a celulelor etc. Iar sloganul “de la Timisoara, in toata tara” a contaminat-o si pe Virginia Faur si dupa participarea la cateva evenimente internationale in Statele Unite ale Americii si-a prescris propria potiune magica a succesului si a sanatatii. „Era momentul ca toate rezulatele muncii de cercetare sa ramana in tara si impreuna cu inca trei persoane am inceput productia de ceaiuri, lotiuni si unguente. Laboratorul improvizat acasa, a fost extins, am ocupat si cea de-a doua camera”, isi aminteste cu zambetul pe buze. Un an mai tarziu, afacerea s-a mutat intr-un apartament inchiriat, cresterea productiei a determinat si suplimentarea numarului de angajati.

Recompensata cu diverse distinctii, pe plan intern si international, pentru munca de cercetare si tratamentele naturale, Virginia Faur a cladit dintr – o pasiune, un business ce, potrivit bilantului din 2016, valoreaza aproximativ 8,7 milioane de lei.  De la camera de acasa si munca proprie de cercetare, a ajuns sa managerieze o echipa de 62 de specialisti care – si desfasoara activitatea in spatii moderne de productie. ”Dotarea cu aparatura de laborator, masini si utilaje moderne au constribuit semnificativ la cresterea productivitatii si a volumului productiei. Implicit a fost nevoie de mai mult spatiu, avem peste 2000 mp in oras alocati doar productiei si cateva hale in afara zonei urbane, si un depozit de peste 650 mp destinat exclusiv plantelor medicinale“, a adaugat Virginia Faur.

Tot ceea ce a invatat si continua sa invete de la natura, antreprenoarea incearca sa intoarca spre oameni, iar Favisan se transforma pe zi ce trece “intr-un spatiu al educatiei, pe fondul unei gandiri pozitive, cu o alimentatie echilibrata, ca o componenta definitorie a vietii sanatoase”.

Mai multe despre Favisan