Iazul V&V – O afacere ce a crescut ca ciupercile dupa ploaie

La gratar, sote, pane, tocanita, umplute sau in salate, ciupercile sunt tot mai prezente in gastronomia moderna, mai ales datorita valorii lor nutritive ridicate. Dincolo insa de calitatile nutritive, ciupercile mai o insusire pretioasa: producerea lor poate deveni un business de succes.

O demonstreaza familia Fit din Zalau a carei companie – Iazul V&V – este astazi unul dintre cei mai importanti producatori locali de ciuperci, ocupand pozitia a doua in topul producatorilor de ciuperci champignon din Romania.

Victor Fit a decis sa apuce calea antreprenoriatului, sustinut de sotia si copiii sai. Impreuna cu fiul cel mare, Ovidiu Fit, a decis ca business-ul cu ciuperci ar fi o afacere profitabila, judetul Salaj fiind o zona prielnica pentru astfel de culturi.

Pe masura ce au terminat studiile, cu energia si entuziasmul varstei, Ovidiu, Flaviu si Roxana Fit s-au alaturat tatalui lor, impartindu-si frateste atributiile (Flaviu – partea comerciala si financiara, Ovidiu – in productie si Roxana – partea administrativa si promovare).

In 2002 a cumparat o hala de productie in localitatea Panic, judetul Salaj, si a inceput sa cultive ciuperci. Avea doar trei angajati si doua celule de productie.

A amenajat spatiul, l-a dotat cu instalatii de racire si incalzire, iar investitia a dat roade. Tot ce a castigat a reinvestit astfel ca in 2006, din surse proprii, a extins hala de productie cu 600 mp.

Din 2008, pe fondul cresterii cererii, spatiul de productie a fost extins constant si au continuat investitiile in modernizare. Pentru una dintre acestea, derulata in 2014, respectiv constructie si dotare ciupercarie moderna ”in stil olandez”, partenerul firmei a fost EximBank, banca ce continua sa sustina planurile de dezvoltare ale companiei si in present.

Pe langa ciupercile champignon, compania mai produce si ciuperci brune si ciuperci pleurotus pe care le gasim fie gata ambalate si/sau feliate in toate retelete de hypermarketuri din Romania, fie in mancarurile restaurantelor sau pizzeriilor.

Tragand linie si adunand, firma familiei Fit ajunsese la finele anului trecut la 120 angajati si o productie peste 3.000 de tone de ciuperci…si continua sa creasca…precum ciupercile dupa ploaie…