IMATEX – Povestea merge mai departe

Traian si Natasa Cetanas sunt o familie de antreprenori care s-a inhamat sa duca mai departe traditia uneia dintre cel mai cunoscute intreprinderi targmuresene – Imatex  – si, dincolo de toate provocarile care le-au iesit in cale, au reusit sa puna intreprinderea pe linia de plutire, sa o modernizeze si sa devina cunoscuti dincolo de granite.

Istoria Imatex a inceput in 1948 cand, prin comasarea mai multor cooperative a luat fiinta intreprinderea de stat ”Robot”, cu profil articole de menaj si substante chimice. Intreprinderea a trecut prin mai multe schimbari de nume si de profil de-a lungul timpului, astfel ca in 1973, cand a primit denumirea actuala (Intreprinderea de Masini Textile – IMATEX), fabrica producea masini, utilaje si piese de schimb pentru industria textila, chimica, alimentara, miniera si a prelucrarii lemnului.

Dupa 1989, ca majoritatea fabricilor romanesti, Imatex se confrunta cu o restructurare completa a pietei interne si apar problemele financiare. Istoria moderna a companiei, sau mai bine spus renasterea firmei, incepe in 2003 odata cu privatizarea sa, respectiv preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre cei doi antreprenori care incep un proces complex de restructurare si investitii.

”A fost dificil sa supravietuim si sa pastram profilul fabricii Imatex, dar acum putem sa ne mandrim cu un colectiv de profesionisti si cu un brand renumit si respectat si cu parteneri internationali care apreciaza munca noastra”, spune Traian Cetanas.

Cum structura fabricii – supradimensionata – nu mai raspundea nevoilor economice ale acelor vremuri, antreprenorii decid in 2008 sa mute productia si incep constructia unei noi fabrici.

”In  2008 am vrut sa ne mutam la Ungheni, cumparasem acolo un teren de 5,5 ha, dar costurile cu racordarea la curent electric si alte utilitati erau foarte mari. Am gasit apoi acest teren de 3 ha , in Santana, gol, chiar la circa 500 m de  locul unde Electrica are statia de transformatoare-baraj. Am angajat arhitecti din Targu Mures, au facut proiectul si, cu o firma din Ungaria, am ridicat in trei luni constructia. Pe la mijlocul verii lui 2009 am reusit sa aducem aici, in hala de la Santana, masinile si utilajele de la fabrica veche”, isi aminteste Traian Cetanas.

Astazi, activitatea companiei este concentrata pe confectionarea de piese, ansamble, costructii sudate in serii mici si mijlocii, realizate din fonta, otel si neferoase in atelierele de uzinare, sudare, tratamente termice, protectia suprafetelor si de montaj.  Imatex dispune de capacitati de vopsire, produsele putand fi livrate astfel complet acoperite, montate si ambalate. Astfel, datorita dotarii cu utilaje performante de ultima generatie, precum si datorita personalului calificat, experimentat, societatea are posibilitatea de a executa o gama variata de piese.

Clientela companiei include renumiti producatori de masini-unelte, masini de slefuit, de polizat, masini pentru prelucrarea lemnului, de ambalat si masini pentru industria textila din tari precum Germania, Luxemburg, Franta, Austria, Elvetia, Italia si SUA.

”Clientii nostri sunt din strainatate. Mai lucram ceva pentru o firma din Romania, dar marea majoritate a clientilor sunt din alte tari. Avantajul nostru este ca nu facem doar piese simple. Daca ai investitii in utilaje noi, atunci poti face performanta, adica sa faci piesele corespunzatoare desenelor livrate de clienti. Daca nu respecti conditiile impuse de clienti, acestia <uita> sa mai vina la tine. Avem firme cu care lucram de 15-16 ani”, spune antreprenorul. Sunt parteneri pe care firma i-a gasit, in cea mai mare parte, participand la multe targuri de profil. ”Cum in Romania nu prea putem sa vindem nimic din domeniul nostru, suntem nevoiti sa participam la evenimente internationale pentru a intra in contact cu potentiali clienti. Ideea e sa te faci cunoscut, pentru ca daca nu esti cunoscut nu vine nimeni sa iti deschida usa”, explica Traian Cetanas.

Asadar, preluata din plutonul intreprinderilor cu datorii la stat si fara mari sperante de viitor, Imatex a ajuns o companie profitabila cu 165 de angajati si vanzari de aproape 3 milioane de euro in 2016.

Aceasta performanta nu ar fi putut fi atinsa insa fara investitii constante atat din fonduri proprii, cat si din alte surse, EximBank fiind unul dintre partenerii financiari ai societatii, antreprenorii find hotarati sa continue procesul de modernizare.

”Retehnologizarea este foarte importanta pentru a face fata solicitarilor de afara, mai ales celor venite de la clientii care trimit desenul si solicita de la noi piesa din desen. Sunt anumite piese mari pentru care nu avem masini mari si mergem cu ele la alte firme din tara pentru a putea sa le prelucram”, mai spune oficialul firmei care nu-si face griji legate de cerere: ”Toate tarile sunt interesate sa produca, si ca sa produca, au nevoie de masini-unelte. Masinile-unelte produc dezvoltare. Si daca ai masini-unelte in toate industriile, dezvolti toate industriile”.