MARCOSER – Poti trai din afaceri cu legume? Sigur…daca imbini pasiunea cu stiinta

In urma cu vreo 17 ani, n-au fost multi cei care i-au felicitat pe Marius Petrache si Costel Pohrib pentru ca au ales sa urmeze Facultatea de Biotehnologii. Nu prea era la moda sa te faci agricultor cu diploma…din pacate, ar sublinia specialistii in resurse umane. Au ales cu sufletul sa duca mai departe iubirea parintilor si bunicilor pentru pamant. Mainile muncite si inegrite au fost transformate in stiinta si o afacere cu si despre legume – Marcoser SRL – ce se apropie cu pasi repezi de venituri de 30 milioane lei.

Firma Marcoser duce mai departe nu numai numele, dar si dragostea fondatorilor pentru pamantul romanesc. Crescuti in mijlocul naturii si invatati de mici sa pretuiasca roadele pamantului, obtinute cu truda din zori pana la apus, pe soare sau ploaie, Marius si Costel au ales la vremea majoratului sa devina legumicultori cu carte, urmand cursurile Facultatii de Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, si mai mult chiar, si-au sustinut si doctoratul in Horticultura

Si cartea le-a adus “parte”. Intr-o camera de camin din Bucuresti s-a copt ideea afacerii, apoi a venit numele firmei. Simplu, dintr-o joaca, combinatia perfecta dintre numele celor doi prieteni si un element de baza pentru legumicultori, a dat ca rezultat numele pentru ceea ce urma sa fie, una dintre cele mai bine cotate firme in domeniu: Marius, Costel si Sere = Marcoser.

Secretele invatate de la bunici, truda generatiilor care au trait in Matca din cultivarea rosiilor, castravetilor sau ardeilor si cunostiintele adunate din miile de pagini citite in timpul facultatii, le-au adus primii bani. Intorsi acasa, au oferit primele servicii de consultanta legumicola, agricultorilor din zona. „In comuna Matca nu este casa care sa nu aiba cel putin un solar, iar legumele, fructele si florile cultivate aici ajung de ani buni in pietele si magazinele din toata tara. Munca pamantului, mai exact legumicultura a fost o indeletnicire care s-a transmis din generatie in generatie”, vorbea cu mandrie despre locurile natele, Costel Pohrib, care pana in 2014 a fost administratorul firmei, moment in care a si ales sa se reorienteze catre ale business-uri si sa cedeze intreaga afacere familiei Petrache.

Tinerii intreprinzatori recunosc ca succesul afacerii se datoreaza in mare parte intelepciunii oamenilor din localitate, care desi cultivau legume de cand se stiau, n-au ezitat sa le ceara sfaturi, iar rezultatul a fost masurat in culturi mai bogate, pentru legumicultori, si venituri de 50.000 euro pentru firma, in primii doi ani de activitate.

Foto: ZF

“Am inceput de la zero si am facut consultanta pentru producatorii de legume. Mai exact, in premiera pentru localnici, am facut analize de sol si in baza acestora i-am invatat pe fiecare in parte cum sa faca fertilizarea, ce tip de ingrasamant sa foloseasca si in ce cantitate. Fara a le creste costurile, productia a avut un randament cu 40% mai mare”, isi aminteste inceputurile Marius Petrache.

Si vestea ca doi tineri, ingineri agronomi inmultesc rosiile, castravetii in comuna giurgiuveana cu formule perfecte a ajuns in toata tara, iar cererile de consultanta au venit din zone cu traditie in cultivarea legumelor: Poiana Mare, Izbiceni, Targu-Frumos, Balta Doamnei, Baleni Sarbi, Vidra-Cosereni, Dabuleni. “La inceput aveam o Dacia Papuc cu care am facut cateva sute de mii de kilometri prin tara“, povesteste Marius Petrache.

Si-au dat repede seama ca nu e suficient sa ofere agricultorilor consultanta privind tehnologii avansate de cultura a legumelor, managementul administrarii fertilizatorilor, managementul combaterii integrate a daunatorilor pentru a creste productia, ci trebuie sa le asigure si materialele de calitate de care aveau nevoie, de la seminte de legume si ingrasaminte profesionale pana la folie profesionala de acoperire sere si solarii. Astazi, ei asigura inclusiv importul si distributia de instalatii de irigare prin picurare, tavi alveolare, ghivece si substraturi pentru rasaduri de flori si legume, folie microporoasa tip agril, plase de umbrire.

Spuneam ca nu multi i-au felicitat cand au ales sa se faca ingineri agronomi, acum sunt un model pentru tinerii crescuti la tara, si nu numai. Specialistii in resurse umane semnaleaza o crestere a locurilor de munca in domeniul agricol, dar o mare problema in procesul de recrutare este  pregatirea personalului, pentru ca majoritatea oamenilor care lucreaza in sector au invatat agricultura in practica, facand agricultura, si nu au o pregatire in acest sens.

Fondatorii firmei Marcoser, fac parte dintr-un procent mic, de 3,6 %, dintre cei ce lucreaza in acest sector care au avut parte de instruire de baza sau completa in domeniul agriculturii, comparativ cu alte tari, Polonia de exemplu, care potrivit specialistilor are aproape jumatate din fermieri cu competente certificate. O stare de fapt pe care cei doi o schimba cu pasi marunti.

Impreuna au lansat cea mai importanta lucrare de specialitate de pe piata romaneasca – “Gradina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor si daunatorilor”, inspirata din munca lor. Iar in relationarea cu clientii, Marcoser incearca sa schimbe comportamentul legumicultorilor fata de protectia solului: “este mostenirea noastra cea mai de pret, este substanta afacerilor noastre. Am reusit ca fata de anii 2005- 2006 cand in comuna noastra se foloseau aproximativ trei kilograme de ingrasamant la mia de mp pe saptamana, sa reducem cantitatile de cel putin cinci ori in urma tehnologiilor propuse de noi“, povestesc astazi reprezentantii Marcoser.

Componenta de cercetare – dezvoltare din cadrul companiei s-a dezvoltat in ultimii ani tocmai din dorinta de a implementa practici sanatoase in agricultura. “Marcoser SRL dispune de loturi experimentale, laborator mobil de analize de sol si colaboreaza cu fermieri din bazine legumicole puternice din toata tara, unde testeaza noi hibrizi de legume, noi ingrasaminte si metode noi de tehnologie de cultura la legume”, explica si Adelina Petrache, administratorul actual al business-ului. De asemenea, compania colaboreaza strans cu mediul universitar – Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Politehnica Bucuresti, Universitatea din Craiova, institute nationale de cercetare, angrenandu-se ca partener in proiecte nationale si internationale de cercetare.

La 37 de ani, familia Petrache dovedeste ca agricultura facuta dupa metode stiintifice poate genera venituri consistente. Si nu sunt doar vorbe din carti. In ultimii 6 ani, Marcoser a avut o crestere a cifrei de afaceri cu 25,1  milioane de lei.

Mai multe despre Marcoser