MARELBO – Calapodul perfect pentru o afacere ce depaseste granitele Romaniei

Unul dintre subiectele dezbatute intens in ultima perioada este despre importanta dezvoltarii scolilor de meserii, asa cum era odata in Romania. Aveam oameni priceputi la toate, de la zidari, strungari, pana la cizmari etc. Dar nu-i mai avem, sau nu avem atatia cati ar avea nevoie piata. Pe unul dintre ei, care nu a luat drumul strainatatii, l-am gasit in judetul Suceava, in comuna Vicovu de Sus. Este maistru pantofar si dupa 30 de ani de mesterit pantofi de toate felurile, a devenit si un afacerist de succes. Este Aurel Bobu, actionarul si administratotul celei mai mari fabrici de incaltaminte din tara noastra – Marelbo Prod Com si, probabil, exemplul perfect pentru a convinge tinerii despre cat de “cool” este sa ai o meserie. Vanzarile producatorului de incaltaminte au atins la sfarsitul lui 2016 57, 3 milioane de lei (68,7 milioane de lei la nivel de grup), iar profitul a fost aproape de 17,9  milioane de lei.

Trecand peste cifre si lectii despre meserii, brandul Marelbo are in spate o poveste emotionanta. Primul pas intr-un atelier unde se confectiona incaltaminte i-l datoreaza tatalui sau, care-l lua adesea in vizita la un bun prieten de-al sau, cizmar. “Vizitandu-l mi-am dat seama ca aceasta meserie este o sursa buna de bani si asta era ocazia mea sa-mi ajut parintii, sa-i scap de povoara datoriilor pentru ca, pe atunci, casa noastra fusese mistuita de un incendiu, care a lasat familia noastra intr-o  situatie financiara destul de dificila”, iti aminteste Aurel Bobu.

De la doua maini care faureau prima pereche de pantofi pentru cea care i-a dat viata, Marelbo a ajuns la 700 de angajati si este considerat unul dintre cei mai mari angajatori din zona. “Am imprumutat 1.700 de lei si am plecat la Timisoara pentru a ma intalni cu un neamt care vindea o masina de cusut marca Singer, manuala. Prima pereche de pantofi i-am facut-o mamei mele. Cand a vazut ca am reusit sa-i fac pantofii s-a bucurat atat de mult ca a dat de veste tuturor vecinelor si prietenelor”, a precizat omul de afaceri.

Aurel Bobu, recunoaste ca, desi era considerat de profesorul sau „cu un dar deosebit”, practica a fost “mama invataturii”, iar in anii de ucenicie a invatat toate fazele de productie. Pe cont propriu a fost incepand din anul 1984, cand lucra doar pe baza de comenzi. A ajuns sa faca chiar si incaltaminte mirilor si mireselor care isi doreau ceva unicat.

“Dupa aproximativ un an vestea ca sunt meserias bun si fac pantofi de calitate s-a raspandit in tot judetul. Pentru ca nu mai faceam fata cererii, am inceput sa iau si eu ucenici pentru calificare ca sa ma ajute sa onorez toate comenzile. Pana la revolutie am reusit sa formez alti 50 de cizmari”, spune antreprenorul.

Astazi, fabrica situata in nordul tarii, aproape de granita cu Ucraina, a ajuns la un volum de productie anual ce se apropie de un milion de pantofi, atingand o medie zilnica de 2.700 de perechi. Incaltamintea realizata in fabrica din Suceava este atat pentru doamne, cat si pentru domni, in oferta regasindu-se si modele variate pentru copii.

Pe o piata cu concurenta acerba, diferenta o fac materiale este de parere afaceristul: „concurenta te face sa devii mai bun. Lucram cu cele mai mari fabrici de piele si talpi din Europa si Romania. Avem trei designeri angajati, dar colaboram si cu specialisti italieni ca sa fim in pas cu moda“.

Masina de cusut Singer este acum piesa de muzeu, iar atelierul improvizat din grajdul friguros situat in spatele casei parintesti s-a transformat intr-o fabrica moderna care se intinde pe o suprafata de 5.000 mp. Pantofii Marelbo nu mai calca de ani buni doar pamantul moldovenesc, ci strabat tara in lung si-n lat. Pe langa magazinul online care asigura distributia spre toate tarile din Europa, managementul companiei a dezvoltat si o retea proprie de 52 de ma­gazine in Romania. Printre europenii incaltati de Aurel Bobu se numara ucrainienii, austriecii, italienii, spaniolii si nemtii, iar planurile de viitor ii tintesc pe canadieni. De asemenea, urmatorul pas in strategia companiei este ca  produsele Marelbo sa ajunga peste granite nu doar prin curier, ci sa poata fi cumparate si din propriile magazine ce se vor deschide in Europa.

Fondatorul Marelbo isi aminteste cu nostalgie de vremurile cand meseriile erau la loc de cinste, si traditia s-a pastrat chiar si dupa Revolutie, la fiecare a doua casa din zona existand cate un cizmar. Acesta a fost motivul penttru care in zona au inflorit afacerile cu incaltaminte. El este optimist si in privinta viitorului, pentru ca cizmari profesionisti se pregatesc sa iasa de pe bancile liceului din localitate, unde doua clase de elevi invata tainele acestei meserii. Se pare ca Aurel Bobu nu va trebuie sa caute prea departe tineri care sa-i calce pe urma.

Mai multe despre Marelbo