SULTAN PRODEXIM – Gustul dulce care te cucereste

“Un dulce” este neaparat necesar pentru om si in momente de bucurie, dar, mai ales, in momente de tristete – ca sa primeasca energie – asa ca intotdeauna isi va gasi un loc pe masa. Asa rezuma Ismail Feuzi filosofia care a sta la baza lansarii sale si a fratelui sau Ismail Sinan, intr-o afacere cu dulciuri.

Sultan Prodexim, caci despre aceasta afacere este vorba, este o fabrica de dulciuri 100% autohtona, infiintata in 1994 la Medgidia, judetul Constanta din dorinta de a face cunoscute dulciurile traditionale tataresti intr-o zona in care comunitatea are o reprezentare puternica.

”Am pornit aceasta afacere in 1994. Am vazut un anunt intr-un ziar ca s-ar gasi in Turcia niste utilaje pentru fabricat dulciuri si ne-am gandit ca ar fi interesant sa facem niste produse traditionale aici la noi in tara mai ales ca in vremea respectiva era penurie de asa ceva”, povesteste Ismail Feuzi, care este de formatie automatist, la fel ca si fratele sau.

Dupa 23 de ani de munca asidua, visul s-a transformat in realitate, iar mica fabricuta cu doar cinci salariati la inceput, si-a extins activitatea si a devenit cunoscuta, produsele s-au diversificat, retetele fiind imbunatatite permanent, iar numarul angajatilor a ajuns la aproape 60.

Astazi principalele tipuri de dulciuri pe care le produce compania sunt fursecurile, nuga, halvita, rahatul, saratelele alaturi de cozonac sau pandispan, ciocolata si multe altele. Printre produsele cu care se mandresc cei doi antreprenori se numara fursecurile Kurabiye De Medgidia fabricate dupa reteta traditionala a bunicii lor, renumita pentru aceste prajituri pregatite in general pentru momente speciale, precum nunta sau botezul.

Pentru a mentine standarde de calitate ridicate, materiile prime sunt atent selectionate, iar procurarea lor se face in primul rand de la producatorii din Romania pentru sustinerea pietei locale si ingredientele care nu se produc in tara se achizitioneaza de pe intreg mapamondul, din Argentina si pana in Indonezia. In fluxul de productie sunt respectate cu strictete normele din industria alimentara, astfel ca ingredientele sunt introduse in zonele de fabricatie pe circuite separate. Fabrica este dotata asadar cu utilaje moderne, iar echipele sunt interschimbabile in functie de comenzi. Impresioneza ordinea, curatenia si rapiditatea cu care fiecare angajat isi desfasoara activitatea. Aceste atributii deriva si din faptul ca cei doi antreprenori au stiut sa profesionalizeze salariatii prin cursuri permanente.

Produsele Sultan sunt comercializate in aproape toate retelele de hipermarketuri, dar si in alte magazine din tara, dar ajung in Spania, Italia, Germania, Anglia si chiar in Canada. ”Sunt produse traditionale care se gasesc atat in Romania, cat si in afara tarii si sunt degustate inclusiv de conationalii nostri turci si tatari. In productia dulciurilor folosim retete speciale si materii prime de cea mai buna calitate, iar o dovada a faptului ca producem dulciuri de calitate este faptul ca avem in palmares numeroase premii care dovedesc si ascensiunea fabricii”, mai spune antreprenorul. Si, am mai adauga noi, cea mai buna dovada o reprezita vanzarile companiei care au crescut an de an pana la aproape 6,3 milioane de lei in 2016.

Si, pentru ca a crescut precum un aluat bine dospit si continua sa creasca, compania planuieste relocarea fabricii astfel incat ”aluatul” sa aiba tot spatiul necesar sa creasca in tihna.

Dincolo de notorietatea produselor sale, Sultan si-a castigat notorietatea si in comunitate, an de an deschizandu-si portile pentru clase intregi de elevi veniti in vizita in cadrul activitatilor din programul ”Scoala altfel” pentru a vedea cum se produc dulciurile pe care…impreuna cu parintii… le consuma cu atata placere.

Mai multe despre Sultan Prodexim