Schema de ajutor de stat – Ucraina

Companiile mari si IMM-urile cu o cifra de afaceri de minimum 20 de milioane de lei pot aplica pentru garantii de stat si credite cu dobanda subventionata in cadrul schemei de ajutor de stat, derulata prin intermediul Exim Banca Romaneasca, menita sa asigure lichiditate si accesul la finantare al firmelor care se confrunta cu dificultati in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.

  • Beneficiari
  • Finantare
  • Garantare

Beneficiari

Schema de ajutor de stat consta in:

  • Garantii de stat, irevocabile si neconditionate, care acopera in proportie de maxim 90% creditele de investitii si creditele pentru capital de lucru acordate de bancile comerciale, ca expuneri noi.
  • Credite de investitii si credite pentru capital de lucru, la rate de dobanda subventionata.

Beneficiari

Schema de ajutor de stat se adreseaza IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei (potrivit ultimei situatii financiare anuale depuse la Administratia Financiara) si intreprinderilor mari.

Eligibilitate (criterii cumulative)

  • Solicitantul este persoana juridica infiintata/organizata conform Legii 31/1990 republicata cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza Legii nr.15/1990 cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Solicitantii sunt companii infiintate de cel putin trei ani, avand cel puțin trei situatii financiare anuale incheiate si depuse la Administratia Financiara;
  • Solicitantul nu are decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau deciziile emise au fost executate;
  • Solicitantul nu se afla in executare silita, insolventa, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau administrare speciala;
  • Solicitantul nu face obiectul niciunei cereri adresate instantelor judecatoresti competente de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau de insolventa;
  • Solicitantul nu inregistrează obligatii fiscale/bugetare conform certificatului de atestare fiscala, nereglementate;
  • Solicitantul nu se afla in litigiu cu Exim Banca Romaneasca SA, Ministerul Finantelor inclusiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)*;
  • Solicitantul nu figureaza in CIP cu incidente majore (cecuri si bilete la ordin) in ultimele 12 luni calendaristice anterioare inregistrarii dosarului (criteriu indeplinit daca Beneficiarul declara pe propria raspundere ca incidentele au aparut dupa 01.03.2022, ca urmare a conflictului din Ucraina sau in mod accidental);
  • Solicitantii prezinta serviciul datoriei de tip A, B sau C incepand cu 01.01.2021 conform CRC (in cazul în care serviciul datoriei este diferit de A,B sau C criteriul se considera indeplinit daca Beneficiarul declara pe propria raspundere ca intarzierile la plata au aparut dupa 01.03.2022, ca urmare a conflictului din Ucraina).

Gradul de indatorare a Beneficiarului este de maximum 90% conform ultimei situatii financiare depuse la Administratia Financiara (pentru creditele/garanțiile la credite pentru capital de lucru).

* Criteriul de eligibilitate privind litigiile cu MF/ANAF are in vedere litigiile inregistrate pe rolul instantelor de judecata si se refera la entitatile impotriva carora MF/ANAF a initiat in primă instanta litigiu de orice natura, indiferent de faza procesuala a litigiului la data depunerii dosarului de finanțare/garantare.

Durata schemei

Finantarile si garantiile se acorda in cadrul Schemei pana la data limita de semnare a documentatiei contractuale ce va fi actualizata permanent pe site-ul Exim Banca Romaneasca, dar nu mai tarziu de 31.12.2023.

Pentru informatii suplimentare sau pentru a aplica pentru produsele oferite in cadrul Schemei de ajutor de stat, va rugam sa ne contactati la adresa suport.companii@eximbank.ro.

Schema cadru de ajutor de stat in contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei

Punctaj sector activitate

Punctaj_sold balanta comerciala

Finantare

Beneficiari

Schema de ajutor de stat se adresează IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei (potrivit ultimei situatii financiare anuale depuse la Administratia Financiara)  si intreprinderilor mari.

Creditele se acorda in  lei, pentru capital de lucru (durata maxima, inclusiv perioada de gratie – 4 ani) sau investitii (durata maxima, inclusiv perioada de gratie – 6 ani).

Valoarea maxima a unui credit de investitii sau de capital de lucru nu poate depasi:

a) 15% din media cifrei de afaceri anuale pe ultimele trei exercitii financiare închise;

b) 50% din costurile cu energia ale beneficiarului, inregistrate in cele 12 luni anterioare celei in care se depune dosarul de finantare; sau

c) necesarul de lichiditati estimat de beneficiar pentru urmatoarele 12 luni (in cazul IMM-urilor), respectiv 6 luni (in cazul întreprinderilor mari) de la data acordarii creditului, in limita cifrei de afaceri inregistrate de beneficiar in anul 2021, dar nu mai mult de 40 milioane de lei.

Estimarea poate include costuri legate atat de investitii, cat si de capital de lucru, pe baza declaratiei pe propria raspundere a beneficiarului referitoare la nevoile de lichiditate.

Aceasta modalitate de stabilire a valorii creditului are caracter de exceptie si se accepta numai pentru companii din sectoarele deosebit de afectate direct sau indirect de criza actuala si care demonstreaza:

  • perturbari ale lanturilor de aprovizionare sau creante restante din Rusia, Belarus sau Ucraina, si/sau
  • expunere la riscuri sporite de atacuri cibernetice si/sau
  • cresteri de preturi la anumiti factori de productie sau anumite materii prime, determinate de criza actuala.

Pentru companiile active in domeniile distributiei, comercializarii energiei electrice, respectiv a combustibililor gazosi prin conducte, valoarea maxima a creditului care poate fi acordat in cadrul schemei este de 300 de milioane de lei, cu limitarile mentionate la punctele a), b) sau c).

 

Creditele pentru capital de lucru pot fi accesate continuu, pe intreaga durata a schemei, in limita bugetului alocat acestor facilitati.

SESIUNE DE DEPUNERE DOSARE CREDITE CAPITAL DE LUCRU

15.12.2022-29.11.2023

Creditele de investitii pot fi accesate numai in cadrul unor sesiuni de depunere a dosarelor, care vor fi deschise succesiv, in limita bugetului alocat acestor facilitati.

SESIUNE DE DEPUNERE DOSARE PENTRU CREDITE INVESTITII

23.10.2023 – 29.11.2023

Produse disponibile:

Credite pentru capital de lucru

Credite pentru investitii

Pentru informatii suplimentare sau pentru a aplica pentru Programul de sustinere guvernamentala a companiilor mari va rugam sa ne contactati la adresa suport.companii@eximbank.ro

Garantare

Beneficiari

Schema de ajutor de stat se adresează IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei (potrivit ultimei situatii financiare anuale depuse la Administratia Financiara) si intreprinderilor mari.

Garantia este irevocabila, neconditionata, directa si expresa si se acorda in proportie de maximum 90% exclusiv pentru credite noi de investitii sau pentru capital de lucru.

Durata creditelor garantate este de maximum 4 ani pentru capital de lucru, respectiv 6 ani pentru investitii.

Moneda garantiei este cea a creditului, fara posibilitatea conversiei ulterioare acordarii.

Valoarea maxima a unui credit de investitii sau de capital de lucru pentru care se poate acorda o garantie în baza prezentei scheme, nu poate depasi:

  1. 15% din media cifrei de afaceri anuale pe ultimele trei exercitii financiare închise; sau
  2. 50% din costurile cu energia ale beneficiarului, inregistrate în cele 12 luni anterioare celei în care se depune Dosarul; sau
  3. necesarul de lichiditati estimat de beneficiar pentru urmatoarele 12 luni (în cazul IMM-urilor), respectiv 6 luni (in cazul intreprinderilor mari) de la data acordarii creditului, in limita cifrei de afaceri inregistrate de beneficiar in anul 2021, dar nu mai mult de 40 milioane de lei.

Estimarea poate include costuri legate atat de investitii, cat si de capital de lucru, pe baza declaratiei pe propria raspundere a beneficiarului referitoare la nevoile de lichiditate.

Aceasta modalitate de stabilire a valorii creditului are caracter de exceptie si se accepta numai pentru companii din sectoarele deosebit de afectate direct sau indirect de criza actuala si care demonstreaza:

  • perturbari ale lanturilor de aprovizionare sau creante restante din Rusia, Belarus sau Ucraina, si/sau
  • expunere la riscuri sporite de atacuri cibernetice si/sau
  • cresteri de preturi la anumiti factori de productie sau anumite materii prime, determinate de criza actuala.

Pentru companiile active in domeniile distributiei, comercializarii energiei electrice, respectiv a combustibililor gazosi prin conducte, valoarea maxima a creditului care poate fi garantat in cadrul schemei este de 300 de milioane de lei, cu limitarile mentionate la punctele a), b) sau c).

Garantiile pentru credite de capital de lucru pot fi accesate continuu, pe intreaga durata a schemei, in limita bugetului alocat acestor facilitati.

SESIUNE DE DEPUNERE DOSARE GARANTII PENTRU CREDITE CAPITAL DE LUCRU

15.12.2022 – 29.11.2023

Garantiile pentru credite de investitii pot fi accesate numai in cadrul unor sesiuni de depunere a dosarelor, care vor fi deschise succesiv, in limita bugetului alocat acestor facilitati.

SESIUNE DE DEPUNERE DOSARE GARANTII PENTRU CREDITE INVESTITII

23.10.2023 – 29.11.2023

Produse disponibile:

Garantii pentru credite noi

Pentru informatii suplimentare sau pentru a aplica pentru Programul de sustinere guvernamentala a companiilor mari va rugam sa utilizati adresa suport.companii@eximbank.ro