EximBank este o institutie specializata care se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, instrumentele sale financiare specifice fiind dedicate exclusiv segmentului corporate. EximBank este partenerul intreprinzatorilor care isi dezvolta afacerile si care vor gasi in banca noastra atat incredere, cat si sustinere din punct de vedere financiar.
EximBank se implica activ de 30 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale.
Infiintata ca agenție de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea.
In urma reajustarilor directiilor de actiune, realizate pentru adaptarea la evoluţiile economice nationale si mondiale, cresterea adresabilitatii si a eficientei, EximBank este astazi o institutie financiara complexa, cu un portofoliu ce poate fi accesat de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.
Banca de Export Import a Romaniei EximBank S.A. a fost infiintata in anul 1992 ca societate comerciala pe actiuni, avand ca actionar majoritar statul roman.
Date generale:
– Registrul Comertului – nr. J40/8799/8.04.1992
– Registrul Bancar: RB-PJR-40-015/18.02.1999
– CIF: RO 361560 Capital social: 800.759.862 lei
Actionariat:
– Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice – 95,374%;
– SIF Banat Crisana – 0,311%;
– Evergent Investments S.A. – 0,311%;
– Transilvania Investments Alliance S.A. – 0,311%;
– SIF Muntenia – 0,423%;
– SIF Oltenia – 3,270%.
Cum actioneaza EximBank
EximBank se implica in sustinerea economiei romanesti prin doua directii:
– Prin activitatea specifica unei banci comerciale – EximBank are propria oferta de produse si servicii bancare cu adresabilitate corporate precum solutii de finantare, factoring, trade finance, cash management si solutii pentru administrarea riscurilor financiare.
– Ca agent al statului – prin intermediul EximBank sunt distribuite in economie fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea mediului de afaceri romanesc; in acest caz avem in portofoliu produse unice pe piata, produse cu componenta de ajutor de stat, precum garantii si asigurari.
Conducerea executiva
TRAIAN HALALAI – presedinte executiv
CRISTIAN SAITARIU – vicepresedinte executiv
FLORIN KUBINSCHI – vicepresedinte executiv
Componenta Consiliului de Administratie
Daniel Tudor – Presedinte, membru neexecutiv
Traian Halalai – Membru executiv
Cristian Saitariu – Membru executiv
Florin Kubinschi – Membru executiv
Nina Puiu – Membru neexecutiv independent
Vasile Secares – Membru neexecutiv independent
Andrei Micu – Membru neexecutiv
EximBank isi propune sa continue trendul crescator accelerat pe care l-a urmat in ultimii ani, iar preocuparea sa strategica ramane construirea unei relatii solide cu mediul de afaceri astfel incat sa banca sa isi consolideze statutul de partener financiar preferat de business.
EximBank si-a stabilit ca prioritati strategice:
– sustinerea si promovarea exporturilor si a investitiilor romanesti in strainatate;
– sustinerea cu resurse financiare a proiectelor prioritare avand ca obiective stimularea dezvoltarii industriale a Romaniei si sprijinirea absorbtiei fondurilor europene;
– implicare in garantarea finantarilor strategice pentru cresterea sustenabila a economiei romanesti;
– sustinerea dezvoltarii si cresterii competitivitatii IMM-urilor.
Obiectivele bancii sunt pozitionate in sensul continuarii cresterii organice, dezvoltarea activitatii fiind urmarita simultan cu cresterea eficientei utilizarii resurselor care vizeaza:
– optimizarea proceselor de baza pentru acordarea produselor sale financiare;
– consolidarea activitatii de administrare a riscurilor;
– construirea de relatii bancare integrate cu clientii prin implementarea si vanzarea produselor tranzactionale (trezorerie, cash management si trade finance);
– cresterea continua a calitatii activitatii;
– identificarea si utilizarea celor mai eficiente instrumente de marketing si comunicare care sa contribuie la asigurarea prezentei brandului si a produselor existente in oferta EximBank in centrul atentiei potentialilor clienti, dar si a mediului financiar-bancar;
– implicarea in proiecte de responsabilitate sociala cu accent pe oferirea de sprijin pentru arta, sport, educatie, cultura, medicina, protectia mediului, inovatie, spiritualitate romaneasca, culte religioase, ajutorarea unor persoane aflate in situatii speciale etc.
Situatii financiare consolidate si individuale 2021
Raport privind cerintele de transparenta si publicare a informatiilor 2021
Raport privind cerintele de transparenta si publicare a informatiilor 2020
Raport privind cerintele de transparenta si publicare a informatiilor 2019
Raport privind cerintele de transparena si publicare a informatiilor 2018
Raport privind cerintele de transparenta si publicare a informatiilor 2017
Raport privind cerintele de transparenta si publicare a informatiilor 2016
Acorduri cu institutii similare
Acorduri cu alte institutii –
– Federatia Rusa – VTB Bank
– Brazilia – Banca Nationala de Dezvoltare Economico-Sociala BNDES
– Kazahstan – JSC “Development Bank of Kazakhstan”
– Polonia – Bank Gaspodarstwa Krajowego (BGK)
– Azerbaidjan – The international Bank of Azerbaijan
– Finlanda – Nordic Investment Bank
– Argentina – Asociacion de Bancos de la Argentina
– Federatia Rusa – International Investment Bank – Germania
– NRW.BANK – Kenya – IDB Capital Ltd.
– Peru – Banco de la Nacion
– Georgia – TBC Bank Tbilisi
Pentru a sustine si promova mediul de afaceri romanesc in plan intern si international, EximBank participa la diverse reuniuni ale grupurilor de lucru consultative si organisme de cooperare in calitate de membru, membru fondator, membru cu drepturi depline, sau membru cu statut special, actionar, partener, sau observator ad-hoc.
Entitati din Romania
– Consiliul de Export (membru, prin H.G.486/ 01.04.2004)
– Societatea de Transfer de Fonduri si Decontari – Transfond s.a. (actionar)
– AREX – Asociatia Romana a Exportatorilor (membru fondator)
– Asociatia Romana de Factoring
– Asociatia Romana a Bancilor – ARB (membru fondator)
Entitati din strainatate
– Grupul de Lucru al Consiliului European pentru Credite de Export (membru)
– Grupul de Lucru OECD pentru Credite de Export si Garantii de Export – ECG (observator ad-hoc)
– Factor Chain International
– Swift (aderare prin achizitionarea unei actiuni)
– Uniunea de la Berna – Comitetul Clubului de la Praga (membru)
EximBank actioneaza ca institutie a statului roman pentru sustinerea oficiala a creditelor la export (export credit agency a Romaniei -ECA) si din aceasta perspectiva urmareste respectarea in practica sa curenta a recomandarilor internationale privind activitatea entitatilor financiare care actioneaza in cadrul mandatului acordat de stat, pentru sustinerea proiectelor companiilor locale.
In calitate de tara membra a Uniunii Europene, Romania respecta cerintele Regulamentului UE nr. 155/2016 care stipuleaza respectarea recomandarilor OCDE privind Demersurile Comune in cazul creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala si evaluarea impactului asupra mediului si a impactului social din 2016.
Procedurile EximBank prevad evaluarea impactului proiectelor de export cu durata de 2 ani sau mai mare, responsabilitatea fata de protectia mediului si a comunitatilor unde se deruleaza aceste proiecte fiind o preocupare constanta a bancii. In acest sens, EximBank actioneaza pentru a crea sinergie intre interesele exportatorilor romani, reglementarile ECA, activitatea ministerelor de resort si a altor institutii. Solicitarile de asigurare a creditelor de export cu durata de 2 ani sau mai mare sunt evaluate din punct de vedere al riscurilor fata de mediul inconjurator si social, avand in vedere gradul de sustenabilitate a proiectelor, respectarea drepturilor omului si conformitatea cu bunele practici internationale si standardele in domeniu.
In activitatea sa curenta privind asigurarea creditelor de export, EximBank evalueaza toate tranzactiile cu durata de 2 ani sau mai mare care pot beneficia de sustinerea statului roman, din punct de vedere al impactului social si de mediu, incadreaza proiectele in clasele A, B, C in functie de impactul identificat si practicile internationale si face publica lista proiectelor incadrate in Categoria A pe site-ul propriu.
Exportatorii romani care solicita bancii asigurarea riscurilor aferente proiectelor de export cu durata de 2 ani sau mai mare completeaza un chestionar privind impactul social si de mediu care face parte din documentatia de aplicatie. In functie de valoare, localizare, durata si domeniul economic, proiectele se incadreaza in urmatoarele clase:
Proiecte de clasa A: proiecte care ar putea avea impact negativ, ireversibil sau fara precedent asupra mediului si/sau impact social, care ar putea afecta zone extinse, mai mari decat situl pe care se executa lucrarile/exportul.
Proiecte de clasa B: proiecte al caror impact asupra mediului si/sau impact social ar fi mai putin grav decat cel al proiectelor din Categoria A, afectand de regula zona sitului pe care se executa lucrarile/exportul, ale caror efecte sunt rareori ireversibile, putandu-se lua masuri de diminuare a impactului.
Proiecte de clasa C: proiecte cu impact minim sau fara impact asupra mediului si/sau impact social.
Anexa 1 Lista proiecte categoriile A si B
Anexa 2 Standarde de evaluare IFC
Chestionar privind impactul asupra mediului si impactul social al exportului
EximBank sustine oficial creditele la export, prin activitatea derulata in cadrul mandatului acordat de statul roman (export credit agency a Romaniei- ECA), in concordanta cu prevederile Acordului OCDE privind creditele la export care beneficiaza de sustinere oficiala si cu Recomandarile Consiliului OCDE privind coruptia si creditele la export sustinute oficial.
Acestea prevad obligatia statelor de a actiona pentru combaterea coruptiei, inclusiv in domeniul sustinerii creditelor de export de catre ECA nationale.
EximBank evalueaza toate tranzactiile de export pentru care se solicita sustinere din partea statului roman si actioneaza, in conditiile legii, in cazul in care sunt confirmate eventuale suspiciuni de acte si fapte de coruptie.
Exportatorilor romani li se solicita completarea unei declaratii privind tranzactia de export si consecintele actelor de coruptie in cazul facilităților care beneficiază de sustinerea statului roman prin EximBank.
In eventualitatea in care dovada unor astfel de acte de coruptie se face dupa acordarea unei forme de sustinere a tranzactiilor de export, EximBank va lua măsurile prevazute de lege, inclusiv dar fara a se limita la refuzul de plată, de acordare a despagubirii, sau solicitarea returnarii sumelor achitate din fondurile statului.
EximBank respecta urmatoarele prevederi privind combaterea actelor de coruptie in tranzactiile de export :
Recomandarile Consiliului OCDE privind coruptia si creditele la export sustinute oficial
Declaratie privind tranzactia de export
Convention on combating bribery of foreign public officials in international business transactions
Legea privind organizarea si functionarea EximBank
Politica privind administrarea conflictelor de interese
Declaratie de aderare la SNA 2021-2025
Informare reinstituire sanctiuni SUA asupra Iranului
Politica EximBank NCS privind dezvoltarea durabila
Strategia de sustenabilitate la nivel consolidat 2022-2024
PROIECTE DE MEDIU
Proiecte Clasa A – proiecte supuse evaluarii EximBank, care ar putea avea impact negativ, ireversibil sau fara precedent asupra mediului si/sau impact social, care ar putea afecta zone extinse, mai mari decat situl pe care se executa lucrarile/exportul.
EximBank evalueaza impactului de mediu și social al tranzactiilor cu durata de 2 ani sau mai mare care pot beneficia de sustinerea statului roman potrivit recomandarilor OCDE privind Demersurile Comune in cazul creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala si evaluarea impactului asupra mediului si a impactului social. Acest demers este parte integranta a procesului de analiza în contextul evaluarii tuturor categoriilor de riscuri asociate operatiunii respective, in scopul fundamentarii deciziei privind acordarea instrumentului de susţinere oficială a tranzacţiei de export.
In vederea asigurarii transparentei privind tranzactiile cu durata de 2 ani sau mai mare care pot beneficia de sustinerea statului roman, EximBank face publice informatiile oferite de solicitant privind impactul social si de mediu al proiectelor, prin intermediul raportului EIMS Raport de evaluare a impactului de mediu și social, pus la dispozitie de solicitant, într-un termen prealabil de 30 de zile fata de data aprobarii de catre Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii, Asigurari – CIFGA.
Categoria A
Nume proiect – EPSILON PROJECT
Localizare – KAVALA, GRECIA
Descriere – Program de investitii pentru dezvoltare a rezervelor de petrol in bazinul Prinos
Data publicării – 19.10.2017
Raport EIMS
http://www.ebrd.com/work-with-us/projects/esia/energean.html
https://www.energean.com/sustainability/workplace-health-and-safety/esiaprinos-development/
Diverse
Declaratie de interese si declaratie de avere Daniel Tudor
Declaratie de interese si declaratie de avere Traian Halalai
Declaratie de interese si declaratie de avere Florin Kubinschi
Declaratie de interese si declaratie de avere Cristian Saitariu
Declaratie de interese si declaratie de avere Nina Puiu
Declaratie de interese si declaratie de avere Vasile Secares
Declaratie de interese si declaratie de avere Andrei Micu
Criterii calificare furnizori storage si servere DRC_09.01.2015
Criterii calificare furnizori echipamente infrastructura centru de date_30.01.2015
Criterii calificare furnizori sistem de trezorerie_17.02.2015
Providers qualification citeria treasury system_17.02.2015
Criterii calificare furnizori sistem de trezorerie_04.03.2015
Providers qualification citeria treasury system_04.03.2015
Criterii calificare furnizori storage si servere DRC_11.12.2014
Criterii calificare furnizori storage si servere DRC_26.11.2014
Criterii calificare furnizori UPS_29.10.2014
Criterii calificare furnizori servicii MPS3_24.10.2014
Criterii calificare furnizori generator_24.10.2014
Criterii calificare furnizori unitati clima_07.10.2014
Criterii calificare furnizori servicii MPS_prelungire_29.09.2014
Criterii calificare furnizori servicii MPS_15.09.2014
Criterii calificare furnizori software backup_10.06.2014
Criterii calificare furnizori servicii telecomunicatii voce si date v.2_21.05.2014
Criterii calificare achizitie masini_21.05.2014
Criterii calificare furnizori servicii audit_19.03.2014
Criterii calificare furnizori servicii depozitare si management arhiva_22.01.2014
Criterii calificare furnizori hartie, rechizite si produse protocol_31.10.2013
Criterii calificare furnizori Paza monitorizare si interventie_14.10.2013
Criterii calificare furnizori mobilier sediu_26.09.2013
Criterii calificare furnizori servicii curatenie_23.09.2013
Criterii calificare furnizori Infrastructura comunicatii data center_20.09.2013
Criterii calificare furnizori solutie Comunicatii Unificate_20.09.2013