Exim – Banca Romaneasca

Intrebari frecvente

 • Finantare
 • Garantare
 • Asigurare
 • Fonduri UE
 • Info comerciale

Finantare

Ce tipuri de finantari acorda EximBank?

Puteti obtine mai multe tipuri de finantari, in functie de nevoile dumneavoastra, printre care:

 • Credite pentru activitatea curenta, care pot fi:
  • credite cu rambursari in rate: creditele sunt destinate finantarii contractelor comerciale sau comenzior, acordarea si rambursarea creditelor fiind corelata cu prevederile contractelor respectiv ale comenzilor, sau
  • linii de credit revolving: linia de credit este destinata finantarii activitatii curente, se poate rambursa sau prelungi la data scadentei;
 • Credite pentru investitii, prin care o companie isi completeaza sursele proprii in vederea acoperirii cheltuielilor prevazute in proiectele de investitii
 • Credite IMM INVEST
 • Credite pentru proiecte cu fonduri europene
 • Credite de prefinantare a subventiilor APIA
 • Credite finantare domenii prioritare
 • Credite pentru export
 • Factoring

Ce informatii trebuie sa cuprinda documentatia pentru obtinerea creditului?

 • informatii financiare
 • informatii comerciale  (contracte, furnizori, clienti, plan de afaceri,  samd)
 • proiectii financiare pentru perioada finantarii in cazul creditelor de investitii
 • documente juridice
 • garantiile  propuse

Pot afla care sunt costurile finantarii si fara a depune toata documentatia?

Da, putem raspunde la o astfel de solicitare in baza ultimelor tale situatii financiare. Sunt necesare copii dupa bilanturile contabile anuale si balantele de verificare aferente ultimelor doua exercitii financiare incheiate, respectiv pentru ultimul semestru incheiat, precum si ultima balanta de verificare transpusa in formular de bilant (dar nu mai veche de 3 luni). Pe baza acestora noi calculam operativ performanta financiara a companiei dumneavoastra. Daca rezultatele sunt favorabile, vei primi o oferta indicativa detaliata cu toate conditiile de finantare (tip, durata, moneda, dobanda, comisioane etc.).

In ce moneda se acorda creditele ?

Finantarile se pot acorda in lei, valuta, in functie de necesitatile tale si de specificul activitatii companiei tale.

Ce garantii colaterale pentru credite acceptati?

EximBank accepta mai multe tipuri de garantii colaterale, cum ar fi:
– garantii reale imobiliare (cladiri, terenuri) si mobiliare (mijloace fixe, stocuri etc);
– scrisori de garantie bancara, garantii emise de fonduri de garantare, garantii in nume si cont stat emise de EximBank;
– alte garantii

Ce inseamna o societate nou infiintata de tip start-up, in acceptiunea EximBank?

Start-up este o societate comerciala care a fost inregistrata  la Registrul Comertului cu cel mult 36 de luni inaintea datei solicitarii de creditare  si  prezinta cel putin o situatie financiara semestriala sau anuala depusa la Administratia Financiara.

Garantare

 • Ce garantii se pot obtine prin EximBank?

  Banca noastra acorda o gama variata de produse care completeaza necesarul de garantii pentru obtinerea uni credit chiar daca este luat de la alta banca comerciala. Putem emite scrisori de garantie bancara pentru participare la licitatii, de buna executie, de restituire avans, de plata, pentru acordarea unei facilitati de credit. De asemenea, avem garantii si contragarantii emise de EximBank in numele si in contul statului.

 • Prin ce sunt diferite garantiile EximBank de altele de pe piata?

  Marea majoritate a garantiilor EximBank sunt garantii de stat, altfel spus, statul garanteaza pentru indeplinirea obligatiilor asumate. Riscul pentru institutiile care accepta asemenea instrumente este practic zero.

 • As vrea sa iau un credit si ma intereseaza daca este suficienta garantia EximBank ?

  Garantia statului acopera pana la 80% din necesar, deci este nevoie ca si firma ta sa vina cu o contributie de minimum 20%.

 • In cat timp pot primi o garantie de la EximBank?

  Pentru garantiile cu o valoare de pana la echivalentul a 1,5 milioane de euro, EximBank poate raspunde solicitarii in termen de 10 zile de la data inregistrarii cererii dumneavoastra.

 • Reprezint o administratie locala si as vrea sa stiu daca putem obtine scrisori de garantie bancara de la dumneavoastra?

  Da, se poate. Clientii EximBank pot fi atat persoane juridice de drept privat (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari), cat si persoane juridice de drept public.

 • In ce conditii pot obtine o scrisoare de garantie bancara ?

  Garantia se acorda daca firma intruneste urmatoarele conditii:
  – prezinta garantii colaterale;
  – nu s-a instituit procedura insolventei;
  – figureaza in baza de date a Centralei Riscului de Credit cu un serviciu al datoriei de tip A;
  – nu figureaza cu incidente majore in ultimele 12 luni in Centrala Incidentelor de Plati;
  – nu se afla in litigiu cu EximBank
  – are un standing financiar bun.

 • De ce documente am nevoie pentru a obtine o garantie ?

  Pentru a obtine o garantie, sunt necesare urmatoarele tipuri de documente:
  – informatii financiare, precum situatii sau raportari, angajamente, stadiile derularii contractelor, situatia incasarilor, proiectii financiare pe perioada valabilitatii garantiei;
  – informatii comerciale;
  – informatii juridice;
  – informatii privind garantiile propuse de dumneavoastra.

 • Pot cere o garantie de stat daca nu am cont deschis la EximBank ?

  Da, garantiile de stat se adreseaza atat clientilor EximBank, cat si clientilor bancilor comerciale.

 • Vreau sa fac o investitie imobiliara. Pot sa obtin o garantie de stat?

  Da, daca imobilul are ca destinatie realizarea obiectului de activitate al companiei dumneavoastra, adica daca doriti sa il folositi ca sediu social sau pentru desfasurarea activitatilor de productie ori prestari servicii, si daca intruniti si celelalte conditii de eligibilitate.

 • Ce perioada de valabilitate are garantia EximBank in nume si cont stat ?

  Perioada de garantare nu poate depasi durata creditului/plafonului garantat.

Asigurare

 • Pot incheia o asigurare de viata la EximBank?
  Asigurarile oferite de EximBank acopera riscul de neplata şi se adreseaza exclusiv firmelor exportatoare sau companiilor romanesti care fac investitii in strainatate. Aceste produse nu acopera segmentul viata si nici auto.
 • Care sunt riscurile asigurate?
  Portofoliul nostru cuprinde o gama larga de asigurari ce acopera riscul de neplata asociat tranzacţiilor internaţionale. Este astfel asigurata neplata datorata materializarii urmatoarelor tipuri de riscuri:
  Politice – dificultati si intarzieri in transferul banilor din tara importatorului ca urmare a unui moratoriu general privitor la datoria externa, actiuni ale guvernelor straine ce impiedica derularea conventiei de credit, razboaie, alte riscuri privind debitorii publici;
  Comerciale – cauzate de insolventa debitorului sau neplata prelungita din partea acestuia;
  – De forta majora – catastrofe naturale, inundatii, cutremure, eruptii vulcanice, etc.
 • Cat costa o polita de asigurare?

  Principalul cost al unei polite de asigurare, procentul de prima, este de regula intre 0,5% -2,5%, calculat la valoarea exportului asigurat si variaza in functie de riscurile asociate tarii unde se face exportul si de cele specifice agentului economic extern.

 • Cat de repede pot afla costurile unei polite de asigurare?

  In termen de 2-5 zile de la transmiterea catre EximBank a informatiilor necesare (date despre clientul extern si despre contractul de export pentru care se doreste asigurarea, valoarea asigurata, etc), specialistii nostri va pot furniza costurile aferente politei de asigurare solicitate.

 • Care este valoarea despagubirii în cazul producerii unui risc asigurat?
  Pana la 85% din valoarea exportului asigurat (valoarea comenzii/contractului extern daca este o livrare/plata unica, sau a livrarii neincasate, in cazul existentei unor livrari succesive, cu valori si termene diferite) sau integral in cazul asigurarii creditului cumparator (prin care EximBank asigura riscul de nerambursare a creditului cumparator utilizat de partenerii externi pentru plata productiei livrate de catre companiile romanesti la export).
 • Ce acte imi trebuie pentru emiterea unei polite de asigurare?

  Pentru ca EximBank sa va emita o polita de asigurare sunt necesare urmatoarele documente: cererea de asigurare, date despre cumparatorul extern, contractul de export, comanda confirmata, certificat constatator emis de O.R.C., cazier fiscal, specimenele de semnatura si copii dupa actele de identitate ale persoanelor imputernicite sa angajeze solicitantul.

 • Pot sa inchei o polita de asiguare in euro?

  Fiind vorba de asigurari legate de exporturi, politele de asigurare ale EximBank se incheie în valuta, de regula EUR sau USD.

Fonduri UE

 • Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg pentru a lua fonduri de la UE?
  Pentru a atrage fonduri, primul pas este schitarea ideii de proiect cu toate componentele sale: obiective, buget necesar, cheltuieli implicate etc. Pentru acest lucru poti apela si la o firma de consultanta specializata. Urmeaza identificarea Programului in care se poate incadra proiectul pentru atragerea de fonduri europene pentru a obtine ghidul solicitantului. Apoi se realizeaza proiectul, se transmite catre Autoritatea de management responsabila si, in cazul in care este aprobat, urmeaza implementarea lui. Important este sa contactezi un consultant al bancii inca din primele faze pentru a identifica solutiile cele mai bune de colaborare.
 • Vreau sa depun un proiect pentru atragerea de fonduri UE si imi lipseste contributia proprie. Ma puteti ajuta?
  EximBank poate acorda un credit pentru co-finantarea componentei de contributie proprie pentru un proiect cu fonduri europene care poate acoperi si cheltuielile neeligibile aferente, necesarul de capital de lucru sau TVA aferenta proiectului. Valoarea creditului poate merge pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii.
 • Am un proiect cu fonduri europene care a fost aprobat de Autoritatea de management, dar banii intarzie si am nevoie de finantare pentru derularea proiectului…
  In acest caz iti putem oferi un credit pentru finantarea plătilor eligibile in cadrul proiectului înainte de primirea fondurilor. Creditul poate acoperi pana la 100% din valoarea finantarii obtinute si se poate acorda pe o perioada de pana la 2 ani.
 • Finantati si cheltuielile neeligibile?
  EximBank iti poate acorda un credit pentru finantarea cheltuielilor neeligibile aferente unui proiect. De exemplu, putem finanta componenta de TVA, operatiune care se va face in conditiile urmaririi rambursarii acesteia de la bugetul de stat pe baza deconturilor.
 • Care sunt conditiile obligatorii pentru ca un IMM sa fie eligibil pentru a primi finantare?
  Principala conditie este sa ai incheiat un contract de finantare cu Autoritatea de management sau organismul intermediar cu responsabilitati in managementul, gestionarea si implementarea asistentei financiare privind instrumentele structurale ale Uniunii Europene pentru programele operationale. Apoi, trebuie sa nu fi intrat în insolventa, sa figurezi in Centrala Riscului de Credit cu un serviciu al datoriei de tip A, sa nu figurezi cu incidente majore in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati în ultimele 12 luni si sa nu te afli în litigiu cu EximBank.

Info comerciale

 • Ce date sau documente trebuie furnizate pentru obtinerea informatiilor comerciale?
  Este suficienta completarea, semnarea si stampilarea unei cereri tip transmisa impreuna cu o copie a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA a solicitantului, emis de MF-ANAF, impreuna cu denumirea si adresa completa a companiei despre care doriti raportul.
 • Cat costa obtinerea unui raport de informatii comerciale ?Raportul poate viza o firma romaneasca sau una straina, iar costul variaza* in general intre 45 si 90 EUR (*functie de regimul de livrare si scopul solicitarii: obtinerea unei polite de asigurare de la EximBank sau alte scopuri de business).
 • In cat timp se poate obtine raportul de informatii comerciale?
  In functie de regimul de livrare solicitat, de zona geografica si complexitate, raportul poate fi emis intr-o zi si cel mult 20 de zile lucratoare.
 • Care este avantajul incheierii unui abonament pentru obtinerea de informatii comerciale?In cazul in care optati pentru achizitionarea unui abonament pentru obtinerea de informatii comerciale, puteti solicita un numar prestabilit de rapoarte despre potentiali parteneri de afeceri, romani sau straini. Pentru abonamentele ce vizeaza informatii despre companii straine, veti primi bonus din partea EximBank si accesul la rapoarte de informatii despre firme romanesti. In cazul materialelor despre firmele autohtone, aveti posibilitatea sa optati pentru regimul de livrare dorit.

  De asemenea, incepand de la un numar de minimum 20 de rapoarte tarifele pot fi negociate.

 • Se pot obtine informatii comerciale daca solicitantul nu are deschis cont la EximBank ?Da, acest serviciu nu este conditionat in nici un fel de existenta unui cont deschis la EximBank.

EximAsig

Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania, specializata in asigurarea riscurilor financiare, ofera produse financiare si servicii de consultanta care permit dezvoltarea unor planuri de protectie financiara adecvate fiecarei companii.