Fonduri UE

 

 • Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg pentru a lua fonduri de la UE?
  Pentru a atrage fonduri, primul pas este schitarea ideii de proiect cu toate componentele sale: obiective, buget necesar, cheltuieli implicate etc. Pentru acest lucru poti apela si la o firma de consultanta specializata. Urmeaza identificarea Programului in care se poate incadra proiectul pentru atragerea de fonduri europene pentru a obtine ghidul solicitantului. Apoi se realizeaza proiectul, se transmite catre Autoritatea de management responsabila si, in cazul in care este aprobat, urmeaza implementarea lui. Important este sa contactezi un consultant al bancii inca din primele faze pentru a identifica solutiile cele mai bune de colaborare.
 • Vreau sa depun un proiect pentru atragerea de fonduri UE si imi lipseste contributia proprie. Ma puteti ajuta?
  EximBank poate acorda un credit pentru co-finantarea componentei de contributie proprie pentru un proiect cu fonduri europene care poate acoperi si cheltuielile neeligibile aferente, necesarul de capital de lucru sau TVA aferenta proiectului. Valoarea creditului poate merge pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii.
 • Am un proiect cu fonduri europene care a fost aprobat de Autoritatea de management, dar banii intarzie si am nevoie de finantare pentru derularea proiectului…
  In acest caz iti putem oferi un credit pentru finantarea plătilor eligibile in cadrul proiectului înainte de primirea fondurilor. Creditul poate acoperi pana la 100% din valoarea finantarii obtinute si se poate acorda pe o perioada de pana la 2 ani.
 • Finantati si cheltuielile neeligibile?
  EximBank iti poate acorda un credit pentru finantarea cheltuielilor neeligibile aferente unui proiect. De exemplu, putem finanta componenta de TVA, operatiune care se va face in conditiile urmaririi rambursarii acesteia de la bugetul de stat pe baza deconturilor.
 • Care sunt conditiile obligatorii pentru ca un IMM sa fie eligibil pentru a primi finantare?
  Principala conditie este sa ai incheiat un contract de finantare cu Autoritatea de management sau organismul intermediar cu responsabilitati in managementul, gestionarea si implementarea asistentei financiare privind instrumentele structurale ale Uniunii Europene pentru programele operationale. Apoi, trebuie sa nu fi intrat în insolventa, sa figurezi in Centrala Riscului de Credit cu un serviciu al datoriei de tip A, sa nu figurezi cu incidente majore in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati în ultimele 12 luni si sa nu te afli în litigiu cu EximBank.
BANCA COMERCIALA
FONDURI DE STAT