EximBank finalizeaza fuziunea cu Banca Romanesca si devine banca universala

Bucuresti, 30 decembrie 2022 – EximBank intra pe atractiva piata de retail din Romania din 31 decembrie 2022, devenind o banca universala cu servicii complete, asumandu-si misiunea de a sustine cresterea prosperitatii in Romania si de a construi parteneriate durabile pentru bunastarea sociala si performanta economica a clientilor sai, prin accelerarea intermedierii financiare.

”Dupa parcurgerea tuturor etapelor prevazute de legislatia specifica si regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbtie intre EximBank, in calitate de e societate absorbanta, si Banca Romaneasca, in calitate de societate absorbita, a obtinut in aceasta luna avizul prealabil al Bancii Nationale a Romaniei, ceea ce a permis inregistrarea fuziunii la Oficiul National al Registrului Comertului. In aceste conditii, din 31 decembrie 2022 – data efectiva a fuziunii conform proiectului de fuziune – cele doua banci vor functiona ca o singura entitate, sub denumirea de EximBank. Este un moment de o importanta majora atat pentru EximBank – care devine o banca universala romaneasca de top adaugand in portofoliu produse pentru persoanele fizice, cat si pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezentei capitalului romanesc pe piata financiar-bancara, mai ales in contextul actual. Noi am crezut de la bun inceput in potentialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arata o data in plus angajamentul nostru ferm de a continua sa sustinem cresterea economiei romanesti prin suportul financiar pe care il vom acorda tuturor segmentelor de piata, fie ca  vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a declarat Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Pe parcursul procesului de fuziune, EximBank a fost asistata de Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL.

In urma unor runde succesive de negocieri, EximBank si National Bank of Greece (NBG) au semnat, in 20 iunie 2019, contractul de achizitie a pachetului majoritar de actiuni al Bancii Romanesti, iar, in luna decembrie 2019, tranzactia a primit avizele de neobiectiune din partea Consiliului Concurentei si a Bancii Nationale a Romaniei, autoritatile de reglementare relevante pentru aceasta tranzactie. Odata cu indeplinirea cerintelor obligatorii de reglementare si a celorlaltor elemente prevazute in acordul pe care EximBank si National Bank of Greece l-au semnat, in ianuarie 2020, au fost intrunite toate conditiile pentru incheierea tranzactiei.

Pretul platit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achizitionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe langa pretul platit pentru capital, tranzac­tia totala a inclus rambursarea imprumutului subordonat acordat Bancii Romanesti de catre NBG, in valoare de 65 de milioane de euro, si rambursarea, de catre BROM, a finantarii intragrup primite de la banca-mama, in valoare de 90 de milioane de euro, platite de Banca Romaneasca din lichiditatile proprii. Tranzactia nu a implicat nicio finantare de la bugetul de stat.

Independent de componentele specifice unei banci universale, dupa fuziune, EximBank va continua sa actioneze pe segmentul garantiilor si asigurarilor de stat, conform mandatului primit din partea statului roman.

EximBank a fost infiintata in 1992 si are ca actionar majoritar statul roman, prin Ministerul Finantelor. In ultimii zece ani, banca a performat in mod accelerat astfel ca, pe langa intrarea in Topul celor mai mari 10 banci dupa active din Romania, EximBank este astazi una dintre cele mai valoroase companii romanesti si o institutie de importanta sistemica.