Intalnire cu reprezentantii celui mai mare exportator din lume

EximBank a primit la inceputul acestui an vizita unei delegatii a institutiei similare din China, tara care in 2009 a devenit cel mai mare exportator mondial in 2009, detronand Germania.
In ceea ce priveste relatia cu Romania, China este unul dintre partenerii de top mai ales in ceea ce priveste bunurile si marfurile furnizate. In primele 10 luni din 2009, importurile realizate de Romania din China s-au cifrat la 1,54 mld. euro, avand o pondere de 4,8% in totalul importurilor.

De altfel, intr-un moment in care cele mai mari economii mondiale abia incep sa dea semne de iesire din recesiune, si sunt in continuare intr-o stare de refacere, China a reusit sa isi depaseasca propriile tinte si sa atinga in 2009 o crestere economica de 8%. In acelasi timp, economia Romaniei nu a iesit inca din recesiune, pe intreg anul 2009 declinul fiind de 7,2%, potrivit ultimelor date statistice.

Dincolo de contextul macroeconomic, in urma intalnirii, cele doua parti au punctat faptul ca exista multiple oportunitati de cooperare, inclusiv schimbul de informatii comerciale precum si o eventuala conventie de finantare pentru proiectele IMM-urilor.

Partea chineza a punctat interesul pentru o eventuala colaborare cu EximBank pe partea de garantare a unor proiecte. Oficialii EximBank au subliniat ca banca este interesata sa coopereze cu China Exim Bank mai ales ca cele doua institutii au incheiat un Acord de Cooperare la 17 februarie 2004.