Antreprenoriat si consultanta gratuita pentru ideile de afaceri ale elevilor craioveni

Peste 150 de elevi craioveni din 15 licee participante in programele de antreprenoriat pentru tineri Compania si Enterprise  Without Borders derulate de Junior Achievement, au beneficiat de o sesiune de pregatire cu consultanti voluntari din EximBank pentru mini-companiile pe care le conduc.

In cadrul intalnirii gazduite de Colegiul Economic Gheorghe Chitu, elevii au aflat despre oportunitatile de antreprenoriat oferite tinerilor prin programele Compania si Enterprise  Without Borders si competitia nationala Compania Anului. Dupa ce au vizionat exemple de afaceri de succes ale tinerilor din programele JA de antreprenoriat din Europa, cele peste 15 mini-companii JA si-au prezentat ideile de afaceri primind feedback de la expertii EximBank, intr-un dialog constructiv.
After-school, pizzerie, internet caffe, service de calculatoare sau centru de intretinere a animalelor de comapanie sunt doar cateva din ideile de afaceri prezentate de elevii craioveni.
Consultantii voluntari EximBank au raspuns intrebarilor tinerilor si au oferit ”intreprinzatorilor”  sfaturi pentru obtinerea de finantare pentru derularea afacerii.
O surpriza care a tinut sala in priza, a fost concursul de idei de afaceri de tip Elevator Pitch la care s-au inscris pe loc 20 de tineri curajosi,pentru a convinge audienta ca ideea lor de afacere este creativa si fezabila.
Juriul format din reprezentanti ai EximBank, ai Colegiului National Economic Gheorghe Chitu si ai Inspectoratului Scolar Judetean aales cele mai bune trei idei, iar EximBank a premiat participantii.
Evenimentul de la Craiova face parte dintr-un proiect mai amplu pe care JA il deruleaza in parteneriat cu EximBank, al carui scop este dezvoltarea antreprenoriala si pregatirea inca de pe bancile scolii a viitorilor antreprenori. Prima “etapa” a proiectului s-a derulat la finele anului trecut la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala.
”Am acceptat invitatia JA de a ne implica in acest proiect tocmai pentru ca, structural, suntem o institutie care se adreseaza exclusiv companiilor si care are ca principal obiectiv sustinerea mediului de afaceri. Am considerat ca, dincolo de produsele si serviciile specifice pe care le oferim societatilor comerciale, putem contribui la cresterea gradului de cultura financiara inca de pe bancile scolii astfel incat elevii – viitori antreprenori speram – sa poata lua mai tarziu decizii de business cu riscuri cat mai mici”, a spus Oana Nuta, directorul de PR&Marketing al EximBank.
Evenimentul a fost organizat de Junior Achievement Romania cu sprijinul Colegiul National Economic ”Gheorghe Chitu” din Craiova.
Programul Compania ii ajuta pe tineri sa afle concret ce inseamna sa fii antreprenor prin activitati care presupun introducerea pe piata a unui produs sau serviciu viabil, infiintarea, functionarea si mentinerea pe piata a unei afaceri. Prin parcurgerea tutoror etapelor necesare functionarii unei companii reale, de la studiu de fezabilitate, atragerea de capital, organizarea companiei, pana la planul de afaceri si efectuarea inregistrarilor contabile, elevii isi dezvolta abilitati de lidership, de comunicare in echipa, capacitatea de a lucra in conditii economice reale.
Programul Enterprise without Borders este un program international de educatie antreprenoriala pentru tineri care le ofera oportunitatea de a se pregati pentru cariera de antreprenor sau manager prin experienta conducerii propriei companii pe o piata internationala. Tinerii studiaza valoarea comertului european, dobandesc abilitati pentru a functiona pe o piata internationala si stabilesc colaborari intre scoli  din diferite tari, participante la schimburile comerciale pilot.

Liceele craiovene participante:
Colegiul National „Carol I”
Colegiul National Economic ”Gheorghe Chitu”
Colegiul National „Fratii Buzesti”
Colegiul National „Elena Cuza”
Liceul Teoretic “Henri Coanda”
Liceul Teoretic “Tudor Arghezi”
Liceul de Informatica „Stefan Odobleja”
Colegiul Tehnic „Costin D. Nenitescu”
Grupul Scolar ”George Bibescu”
Grupul Scolar Industrial Constructii Nr.2
Grupul Scolar ”Matei Basarab”
Grupul Scolar „Traian Vuia”
Grupul Scolar de Transporturi Auto
Scoala de Arte si Meserii

Pentru informatii suplimentare:
Junior Achievement Romania
Daniela Staicu 
Manager Marketing
Tel: +40 730 330 881
E-maildaniela.s@jaromania.org
Website: www.jaromania.org

Eximbank
Miruna Lebedencu
Consilier Relatii Publice si Marketing
Tel: 021/405.30.90
E-mail: miruna.lebedencu@eximbank.ro
Website: www.eximbank.ro

Despre Eximbank
EximBank este o institutie bancara specializata al carei portofoliu de produse, axat pe trei directii de actiune – finantare, garantare, asigurare – ii permite sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor, precum si a companiilor care deruleaza proiecte cu fonduri europene.

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip “learning by doing”  sunt urmate anual de peste 284.000 de elevi din
2.400 de insititutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.
Pentru detalii accesati www.jaromania.org.