Consultanta pentru ideile de afaceri ale elevilor baimareni

Elevi din 15 licee participante in programele de antreprenoriat pentru tineri Compania si Enterprise  Without Borders derulate de Junior Achievement, au primit consultanta financiara pentru mini-companiile pe care le conduc din partea specialistilor voluntari ai EximBank.

In cadrul intalnirii gazduite de Colegiul Economic Nicolae Titulescu din Baia Mare, mini – intreprinzatorii si-au prezentat ideile de afaceri si problemele cu care s-au confruntat la implementare, iar consultantii EximBank si reprezentantii JA au raspuns intrebarilor tinerilor si le-au oferi micilor intreprinzatori  sfaturi pentru finantarea pilotului de afacere.
Spre finalul intalnirii a avut loc un concurs de idei de afaceri de tip Elevator Pitch la care au participat tinerii care doresc sa convinga audienta ca ideea lor de afacere este creativa si fezabila.
Juriul, format din reprezentanti ai EximBank, ai Colegiului Economic Nicolae Titulescu si ai Inspectoratului Scolar Maramures, a ales si a premiat cele mai bune idei.
Evenimentul de la Baia Mare face parte dintr-un proiect mai amplu pe care JA il deruleaza in parteneriat cu EximBank, al carui scop este dezvoltarea antreprenoriala si pregatirea inca de pe bancile scolii a viitorilor antreprenori. Primele doua etape ale proiectului s-au derulat la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala si la Colegiul Economic Gheorghe Chitu din Craiova.

”Toate intalnirile la care am participat pana acum ne-au oferit oportunitatea de a vedea o alta latura a liceenilor, una plina de curaj, creativitate si de dorinta de a reusi ca antreprenori. Ne dorim ca toate acestea sa ramana intacte in timp si o parte din cei care si-au prezentat proiectele sa devina partenerii nostri pentru ca EximBank este  structural o institutie dedicata sustinerii intreprinzatorilor”, a spus Oana Nuta, directorul de PR&Marketing al EximBank.
Evenimentul este organizat de Junior Achievement Romania cu sprijinul Inspectoratului Judetean Maramures si a colegiului gazda, Colegiul Economic Nicolae Titulescu din Baia Mare.

Programul Compania ii ajuta pe tineri sa afle concret ce inseamna sa fii antreprenor prin activitati care presupun introducerea pe piata a unui produs sau serviciu viabil, infiintarea, functionarea si mentinerea pe piata a unei afaceri. Prin parcurgerea tuturor etapelor necesare functionarii unei companii reale, de la studiu de fezabilitate, atragerea de capital, organizarea companiei, pana la planul de afaceri si efectuarea inregistrarilor contabile, elevii isi dezvolta abilitati de leadership, de comunicare in echipa, capacitatea de a lucra in conditii economice reale.

Programul Enterprise Without Borders este un program international de educatie antreprenoriala pentru tineri care le ofera oportunitatea de a se pregati pentru cariera de antreprenor sau manager prin experienta conducerii propriei companii pe o piata internationala. Tinerii studiaza valoarea comertului european, dobandesc abilitati pentru a functiona pe o piata internationala si stabilesc colaborari intre scoli  din diferite tari, participante la schimburile comerciale pilot.

Liceele participante:
COLEGIUL ECONOMIC NICOLAE TITULESCU
COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE SINCAI
COLEGIUL NATIONAL VASILE LUCACIU
COLEGIUL TEHNIC GEORGE BARITIU
COLEGIUL TEHNIC CARMEN SYLVA
GRUP SCOLAR GHEORGHE LAZAR BAIA MARE
COLEGIUL TEHNIC ANGHEL SALIGNY
COLEGIUL TEHNIC TRANSILVANIA
GRUPL SCOLAR C.D. NENITESCU
LICEUL TEORETIC EMIL RACOVITA
COLEGIUL NATIONAL MIHAI EMINESCU
GRUPUL SCOLAR AUREL VLAICU
LICEUL TEORETIC NEMETH LASZLO
GRUPUL SCOLAR TEHNIC
LICEUL CU PROGRAM SPORTIV

Pentru informatii suplimentare:
Junior Achievement Romania
Daniela Staicu 
Manager Marketing
Tel: +40 730 330 881
E-maildaniela.s@jaromania.org
Website: www.jaromania.org

Eximbank
Miruna Lebedencu
Consilier Relatii Publice si Marketing
Tel: 021/405.30.90
E-mail: miruna.lebedencu@eximbank.ro
Website: www.eximbank.ro

 

Nota pentru editori:

Despre Eximbank
EximBank este o institutie bancara specializata al carei portofoliu de produse, axat pe trei directii de actiune – finantare, garantare, asigurare – ii permite sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor, precum si a companiilor care deruleaza proiecte cu fonduri europene.

Junior Achievement Romania, organizație non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip “learning by doing”  sunt urmate anual de peste 284.000 de elevi din
2.400 de instituții de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. Pentru detalii accesati www.jaromania.org.