EximBank, participant direct la TARGET2-Romania

Bucuresti, 05 iulie 2011– EximBank a devenit participant direct la sistemul decontare pe baza bruta in timp real a platilor in euro – TARGET2 (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer).

Sistemul este utilizat pentru decontarea operatiunilor bancilor centrale, a transferurilor interbancare de mare valoare in euro, precum si a altor plati in euro.

Componenta nationala a sistemului TARGET2 din Romania se numeste TARGET2-Romania si are 23 participanti directi, respectiv Banca Nationala a Romaniei si 22 institutii de credit.

Desi implementarea unei componente nationale a sistemului TARGET2 reprezinta o obligatie doar pentru statele membre care adopta moneda euro, Banca Nationala a Romaniei a decis in ianuarie 2010 conectarea comunitatii nationale la TARGET2 inainte de adoptarea monedei euro.

Decizia a fost motivata, in principal, de interesul manifestat de comunitatea bancara nationala si de operatorii sistemelor de plati de retail si ai sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare pentru implementarea la nivel national a unei infrastructuri eficiente de procesare, intre banci, a transferurilor de fonduri in euro. In subsidiar, aceasta decizie a urmarit si asigurarea conditiilor necesare pentru adoptarea monedei euro.