Premiu de excelenta Mr. RON pentru presedintele EximBank

Presedintele EximBank, Ionut Costea, a primit din partea publicatiei Saptamana Financiara premiul de excelenta Mr. RON, decernat pentru sprijinul constant a­cordat companiilor pe o piata mar­cata de lipsa acu­ta a creditarii.

Pentru EximBank criza a creat o serie de oportunitati pe care echipa de management le-a fructificat astfel ca, pe fondul unei lipse de lichiditati la nivelul companiilor si adaptarii portofoliului de produse si servicii la nevoile companiilor, banca a reusit sa-si îmbunatateasca indicatorii financiari.

Portofoliul de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltareaexportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii poate cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii în lei contractate de la bancile comerciale.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

În ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea în derularea tranzactiilor comerciale internationale sau în implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti în strainatate.