EximBank la ZF Bankers Summit

Bucuresti, 22 iunie 2012 – Cum se vede sistemul bancar in prezent, care sunt tendintele in export, cum s-a implicat EximBank in sustinerea companiilor romanesti in aceasta perioada de criza, ce rezultate a avut banca – acestea au fost numai cateva dintre intrebarile care care a raspuns  Ionut Costea, presedintele EximBank, in cadrul conferintei Bankers Summit organizata de Ziarul Financiar.

Ponderea bancilor de stat in intregul sector bancar din Romania ar trebui sa fie mai mare pentru a putea sprijini cresterea creditarii, a spus oficialul EximBank.

“Statul are 6% in sistemul bancar in Romania, fata de aproape 40% cat este in Polonia. Decizia de a privatiza bancile a fost sustinuta de institutiile financiare externe, acum se discuta renationalizarea in alte tari. O banca de stat puternica ar permite statului sa stimuleze anumite sectoare, insa depinde cat se implica statul in managementul bancii”, a precizat seful EximBank.

El a mai spus ca statul poate sprijini cresterea creditarii si prin garantiile pe care le ofera. “La EximBank de exemplu acrescut de 11 ori volumul garantiilor in ultimii trei ani, pana la 2 miliarde de lei. Campionii solicitarii de garantii sunt in principal IMM-urile si sectorul energiei”, a mai spus Costea.

Oficialul bancii a precizat ca garantiile oferite de EximBank pentru proiecte de dezvoltare au fost foarte putin cunoscute in piata pana nu demult, situatie care s-a schimbat insa in urma unor proiecte de promovare.

“Impreuna cu Institutul Bancar Roman si cu ANEIR am mers in aproape toate judetele unde am prezentat comunitatii de afaceri produsele de sustinere a exportului. Lumea cunostea foarte putin aceste produse, inclusiv in banci. Dupa acest efort, am schimbat si procedurile interne si am redus timpii de analiza”, a spus Costea.

In ceea ce priveste tendintele in comertul international, el a precizat ca exportatorii romani incearca sa identifice si alte piete in afara Uniunii Europene, din cauza turbulentelor care afecteaza acum zona euro.

“Este imperios necesar ca exportatorii sa iasa pe alte piete. Noi facem tot ce trebuie, mergem cu ei oriunde, numai sa caute proiecte si in alte piete. Multe firme fac acest lucru, si din ce in ce mai multi exportatori vin la noi cu proiecte in Iraq, Rusia, America de Sud”, sustine presedintele EximBank.

El a adugat ca banca a dat garantii pentru un contract de export de 100 de milioane de dolari catre Brazilia si a sustinut alte doua societati romanesti care au facut exporturi de 500 milioane de euro catre America de Sud si Rusia.