EximBank: Sustinem activ intrarea companiilor pe piete din afara Europei

Bucuresti, 16 mai 2012 – EximBank poate oferi societatilor comerciale produse speciale, precum garantia de internationalizare, care sa le sustina extinderea activitatii in afara tarii, chiar si pe piete mai riscante, dar cu potential de crestere mult mai mare, a spus astazi Ionut Costea, presedintele EximBank, in cadrul celei de a VII-a Reuniuni a consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

”Activitatea noastra curenta ne ofera informatii legate de dinamica mediului de afaceri si va pot spune ca exista la nivelul intreprinzatorilor romani un interes crescut pentru reluarea sau stabilirea de noi contacte comerciale cu parteneri din afara Uniunii Europene. Este o modalitate prin care se poate reduce dependenta de pietele europene si se pot, de asemenea, minimiza efectele negative ale turbulentelor economice asupra afacerilor. De aceea, EximBank se pozitioneaza ca un partener viabil pentru companiile interesate de extinderea operatiunilor lor pe piete din afara Europei si avem exemple de agenti economici care se inscriu in aceasta tendinta”, a spus Ionut Costea.

Oficialul bancii a mentionat interesul pe care il manifesta companiile romanesti pentru Africa, ”o piata de desfacere importanta si inca nevalorificata la adevaratul ei potential de economia noastra”.

”EximBank a demarat o actiune pentru identificarea proiectelor de investitii ce urmeaza sa fie derulate pe continentul african si vreau sa va spun ca exista proiecte – de la autostrazi pana la fabrici de ciment – care au finantari de zeci de miliarde de euro aprobate de organismele financiare internationale precum Banca Europeana de Investitii sau Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. In plus, a adaugat el, EximBank colaboreaza cu Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor in cadrul unui proiect de infiintare a unor centre de promovare a relatiilor economice in diverse regiuni, iar pana in prezent au fost deschise doua astfel de centre – in Statele Unite ale Americii si la Dakar (Senegal). Sunt convins ca derularea acestor proiecte va atrage din ce in ce mai multe societati comerciale in zona, iar EximBank le poate pune la dispozitie si mijloace eficiente de protectie a afacerilor lor”, a mai spus Ionut Costea.

EximBank este o institutie specializata al carui portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca ofera exportatorilor un pachet complex de instrumente financiare care sustin atat dezvoltarea afacerilor, cat si reducerea riscurilor asociate acestui tip de activitate.

Astfel, EximBank sprijina activitatea de export din faza de productie, livrare si pana la incasarea contravalorii marfurilor exportate, prin:

– credite (care acopera cheltuielile pentru fabricarea produselor sau livrarea marfurilor);

– garantii de export (pentru marfuri generale, pentru stimularea realizarii de obiective complexe si produse cu ciclu lung de fabricatie)

– asigurarea creditelor pentru productia de export, a creditelor de export pe termen mediu si lung, a creditului cumparator

– informatii comerciale despre partenerii de afaceri

– Cartea riscului de tara – un produsde sinteza realizat de analistii EximBank care ofera date despre 76 de state (fiecare fisa de tara contine evaluarea clasei de risc de pe termen scurt si pe termen mediu-lung, descrierea situatiei politice si economice interne si externe a statului respectiv, perspectivele evolutiei sale, precum si situatia schimburilor comerciale bilaterale cu Romania).

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii din Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Iasi si Sibiu. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.