EximBank finanteaza grupul Agricover cu 70 de milioane de lei

Bucuresti,  23 aprilie  2013 – EximBank si grupul Agricover, unul dintre primii jucatori din domeniul agribusiness-ului, au incheiat un acord de finantare in cadrul caruia banca va acorda Grupului / Agricover Credit IFN un imprumut  in valoare de 70 de milioane de lei (peste 15,5 milioane de euro) pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltarii activitatii.

”Agricultura reprezinta unul dintre domeniile economice prioritare in acest moment si iata ca EximBank poate juca un rol important in sustinerea proiectelor ce contribuie la cresterea competitivitatii in acest sector. Parteneriatul cu Agricover completeaza competentele tehnice ale EximBank prin echipa mobila de vanzari Agricover Credit IFN care detine expertiza financiara in relatia cu fermierii. Aceasta colaborare ne permite o finantare indirecta semnificativa a fermierilor locali in conditii de maxima eficienta. EximBank este capabila sa multiplice acest model de finantare, care incurajeaza consolidarea agribusiness-ului romanesc, si in alte domenii de activitate pentru ca, desi suntem inca perceputi ca banca exportatorilor, in acest moment portofoliul de produse ne permite sa sustinem orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne”, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank.

Grupul Agricover reprezinta un hub de dezvoltare in domeniul agriculturii, fiind un integrator intre fermieri si industria alimentara. Grupul are peste 3.000 de clienti fermieri – care detin circa o cincime din totalul suprafetelor arabile utilizate din Romania – si peste 110 clienti in industria procesatoare – de la morarit si panificatie, pana la furaje si industria carnii.

”Agricover promoveaza un model de afaceri bazat pe managementul lantului valoric productie agricola – trading – procesarea produselor agricole. In plus, prin Agricover Credit IFN, se sustine dezvoltarea fermierilor acordandu-le acestora ceea ce ei au nevoie cel mai mult in acest moment – finantarea capitalului de lucru si de investitii, asigurand astfel prin sinergiile de grup toti factorii cheie pentru un ciclu agricol profitabil. Cu EximBank ca partener vom putea continua dezvoltarea de produse si servicii financiare inovatoare, sa oferim solutii complete, integrate atat fermierilor, cat si industriei alimentare”, a spus Robert Rekkers, Director General  Agricover Credit IFN.

Grupul intentioneaza ca in perioada urmatoare sa-si extinda operatiunile si in afara Romaniei, prin dezvoltarea diviziei pe care o detine deja in Bulgaria si prin deschiderea altora noi in tarile vecine.

”Speram sa extindem colaborarea cu Agricover, in special cu Agricover Credit IFN, si in ceea ce priveste planurile de internationalizare ale grupului – care tinteste sa devina un jucator regional cu baza in Romania, mai ales ca detinem instrumente financiare speciale pentru derularea unui astfel de demers in conditii de siguranta sporita”, a mai spus presedintele EximBank.

EximBank pune la dispozitia agentilor economici un portofoliu de produse axat pe trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, care permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, inclusiv a celor care contribuie la atragerea de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin in sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garantii colaterale si preiau o parte semnificativa a riscului de credit.

In ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Banca detine o retea de 12 unitati in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Iasi si Sibiu, iar operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.