EximBank, membru fondator al Camerei Bilaterale de Comert si Industrie Azerbaidjan – Romania

Bucuresti, 01 aprilie 2013 – EximBank s-a alaturat initiativei lansate de un grup de 15 companii romanesti de  infiintare a Camerei Bilaterale de Comert si Industrie Azerbaidjan – Romania care isi propune sa impulsioneze cooperarea economica dintre cele doua tari prin identificarea oportunitatilor de afaceri.

Implicarea EximBank in acest proiect face parte din strategia bancii de sustinere a demersurilor exportatorilor romani care intentioneaza sa intre si pe alte piete decat cele traditionale. Piata azera ofera oportunitati importante de afaceri in domenii diverse, de la energie si agricultura, pana la constructii sau turism.

”EximBank este direct interesata de contractele si parteneriatele ce urmeaza sa se semneze intre partea romana si cea azera mai ales ca avem instrumente care sa faciliteze accesul firmelor romanesti pe aceasta piata in conditii de siguranta sporita”, a spus Paul Ichim, vicepresedintele bancii cu ocazia semnarii protocolului de infiintare a Camerei Bilaterale de Comert si Industrie Azerbaidjan – Romania.

Banca poate asigura riscurile de neplata asociate contractelor de export pentru pietele non-UE sau pentru state nemembre OECD, precum si riscurile asociate investitiilor romanesti in strainatate, a explicat oficialul bancii.

EximBank are incheiate acorduri de colaborare cu o serie de organizatii reprezentative pentru mediul de afaceri precum Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor, Patronatul Roman, cu majoritatea Camerelor de Comert si Industrie din tara, precum si cu Uniunea Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania.

Banca a dezvoltat si ofera solutii complexe si integrate pentru exportatori si firmele care urmaresc internationalizarea, similare cu instrumentele din portofoliul oricarei ECA (Export Credit Agencies) din Uniunea Europeana, precum:

  • polite de asigurare a incasarilor din contractele de export cu plata amanata;
  • polite de asigurare a creditelor cumparator acordate de banci importatorilor pentru plata marfurilor / serviciilor din Romania;
  • polite de asigurare a investitiilor romanesti in strainatate, care preiau pana la 90% din riscurile de expropriere, de transfer al banilor si altele;
  • garantii pentru participare la licitatii internationale, garantii de restituire a avansului platit de importator, garantii de buna executie a contractelor etc.

Pentru a facilita accesul la aceste produse speciale, EximBank a implementat pe site-ul propriu (www.eximbank.ro) o platforma de vanzare on-line a politelor de asigurare care permite si calcularea  costurilor.

Pachetul de asigurari al EximBank a fost desemnat ”Produsul bancar al anului 2012” de catre revista Piata Financiara datorita protectiei suplimentare pe care acesta o poate oferi societatilor comerciale romanesti in relatiile comerciale externe.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.