EximBank sustine investitiile romanesti in strainatate

Bucuresti, 11 iunie 2013 – Banca de Export-Import a Romaniei – EximBank a aprobat recent un mix de produse pentru Grup Feroviar Roman (GFR) in vederea achizitionarii de catre companie a BDZ Freight Services EOOD Bulgaria, compania nationala de transport feroviar din tara vecina.

Tinand cont, pe de o parte, de cadrul legal – Legea 96/2000 – potrivit caruia banca efectueaza operatiuni specifice de finantare si garantare pentru promovarea investitiilor romanesti in strainatate, dar si de strategia EximBank de sustinere a companiilor romanesti cu proiecte in afara tarii, a fost stabilit un parteneriat strategic cu Grupul Feroviar Roman pentru acordare de sprijin financiar in vederea achizitionarii unor companii din afara Romaniei.

“Parteneriatul strategic dintre GFR si EximBank se orienteaza catre alte tinte de interes din afara Romaniei, pe de o parte, si catre activitatea curenta a companiei pe de alta, insa nu ia in considerare, sub nici o forma, o implicare in privatizarile din Romania – nici acum, nici in viitor. Orice companie din Romania capabila sa-si extinda activitatea in afara tarii este un potential partener al EximBank. Cred ca avem companii romanesti care au ajuns la maturitate deplina pe piata locala si care vor si pot sa devina jucatori regionali. Toate aceste companii gasesc in EximBank un partener strategic”, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltareaexportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata (dobinda este cu cinci puncte procentuale sub dobanda pietei si este fixa pe toata perioada de creditare) si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la banci, inclusiv EximBank.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin in sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

In ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Tot pentru reducerea riscurilor, EximBank ofera produsul Informatia comerciala si de credit despre partenerii de afaceriprin careorice societate isi poate cunoaste viitorul partener comercial inaintea incheierii unui contract.

Banca detine o retea de 15 unitati – Bucuresti, Bacau, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Sibiu – iar operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.