Traian Halalai, EximBank: Proiectul Solarex arata capacitatea noastra de sustinere a proiectelor de anvergura

Satu Mare, 23 mai 2013 – Compania Solarex din Satu Mare a inaugurat astazi unul dintre cele mai importante proiecte de investitii derulate in domeniul turismului si serviciilor de wellness din Romania – AquaStar – in valoare de aproape 48 de milioane de lei, fondurile provenind atat din finantare nerambursabila in valoare de 25 de milioane de lei, cat si din contributia beneficiarului, asigurata prin finantare EximBank.

”Consideram ca proiectul Solarex este unul definitoriu pentru ceea ce reprezinta EximBank in raport cu antreprenorii romani, dar si pentru rolul pe care banca il are in sustinerea proiectelor de investitii pe termen mediu si lung. Am dezvoltat cu acest client o relatie de durata, am raspuns impreuna cerintelor impuse de derularea proiectelor cu finantare din fonduri europene si avem acum ocazia de a inaugura unul din cele mai mari proiecte de wellness din Romania. Speram ca povesti de succes precum cea a Solarex vor in­curaja si alti intreprinzatori sa apeleze la Exim­Bank care a inteles cerintele acestei perioade economice si se poate pozitiona ca un partener valo­ros pentru orice tip de afacere”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Implementarea proiectului ”Parc acvatic AquaStar – atractia turismului de agrement satmarean”, cofinantat de UE prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice, s-a derulat in perioada februarie 2011 – mai 2013. AquaStar ofera servicii turistice de agrement, divertisment, recreere, wellness si SPA, prin valorificarea in mod eficient a resurselor naturale de apa geotermala.

”Pentru o firma totusi mica, asa cum este firma noastra, derularea unui asemenea proiect a fost o provocare uriasa, dar acum, cand in sfarsit il vedem materializat, sentimentul de implinire este de aceeasi amploare. Imi aduc aminte si acum de momentul in care asteptam acordul EximBank pentru finantare. A fost un moment decisiv pentru proiect si ma bucur ca a iesit totul asa cum am planificat. Suntem convinsi ca potentialul economic al acestei investitii este foarte mare mai ales ca parcul acvatic devine o  <ancora> ce va determina dezvoltarea economica a zonei pe mai multe planuri si mai ales pe termen lung”, a declarat Nagy Karoly, proprietarul Solarex. El adaugat ca proiectul a generat pentru inceput peste 35 de noi locuri de munca.

Despre AquaStar

AquaStar este un parc acvatic cu bai termale care va reprezenta una dintre atractiile turistice de mare anvergura ale regiunii Satmarului, destinata sa raspunda cerintelor populatiei locale, precum si a celei din judetele invecinate, respectiv regiunile transfrontaliere. AquaStar – primul complex acvatic al regiunii – va fi deschis tot timpul anului. Capacitatea parcului este de 2.000 de persoane/zi in sezonul estival si circa 500 persoane/zi in extra sezon, suprafata totala a terenului pe care este dezvoltat fiind de aproape 12.500 mp.
Servicii oferite:
– de agrement –  AquaStar are cinci piscine exterioare  – piscina de relaxare si distractie, piscina termala seniori, piscina semiolimpica, piscina pentru copii, iar pentru aventurieri – piscina cu tobogane (Anakonda, Kamikaze si Family), precum si  patru piscine interioare cu destinatii diferite (650 mp) – de la bazine de copii, la bazine de relaxare si hidromasaj, bazin cu apa termala si de inot. Pentru alimentarea celor doua piscine termale este utilizata apa obtinuta de la o adancime de 1.300 m, respectiv 600 m, din puturi proprii.
– de wellness si spa – pe acest segment complexul propune un concept variat de programe de imbunatatire si pastrare a sanatatii fiind amenajate sapte tipuri de saune (2 finlandeze, 2 cu aburi – Hammam, 2 cu infrarosu si una salina, construita cu pereti din cuburi de sare de Himalaya). Pentru a alterna efectele saunei sunt puse la dispozitie fantana de gheata si baia cu apa rece. La acestea se adauga  o zona pentru hidroterapie, kinetoterapie si masaj, o zona de divertisment sportiv (tenis de masa, aerobic, etc.) si spatii de joaca pentru copii (interior si exterior).
Suprafata cladirii principale (care include cele patru piscine si zona de wellness) este de peste 5.000 mp – la care se adauga aproape 1.000 mp, suprafata piscinelor exterioare.
Complexul va fi deschis publicului din 01.06.2013 in intervalul orar 09:00 – 20:00. Pretul unui bilet de intrare este de 30 lei/adult, 20 lei/studenti si pensionari, 15 lei/copii intre 3-14 ani, 10 lei tarif saune. Copiii pana la 3 ani au acces gratuit. Programul de functionare si tarifele mentionate sunt valabile pentru sezonul estival.

Despre EximBank

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.
Banca detine o retea de 13 unitati in Bucuresti, Bacau, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara, iar operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.