Cargounit, detinuta de Fondul Initiativei celor Trei Mari, intra pe piata romaneasca

Bucuresti, 25 august 2022 – Cargounit, cea mai mare companie poloneza de leasing de locomotive, detinuta de Fondul Initiativei celor Trei Mari (FI3M) – bratul de investitii al Initiativei Celor Trei Mari – ai carui initiatori, cofondatori si investitori sunt EximBank, in numele Guvernului Romaniei, si banca poloneza de dezvoltare Bank Gospodarstwa Krajowego, intra pe piata din Romania dupa ce a livrat astazi o locomotiva noua din clasa Smartron.

Predarea oficiala a locomotivei Smatron, produsa de Siemens Mobility, divizia de mobilitate a Siemens, s-a facut in prezenta reprezentatilor Cargounit, ai bancii poloneze de dezvoltare Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), ai EximBank Romania si ai Unicom Tranzit, beneficiarul locomotivei si unul dintre clientii companiei poloneze in Romania si in regiune. De asemenea, au fost prezenti si reprezentanti ai administratorului de investitii specializat in infrastructura Amber Infrastructure Group, consultantul Fondului Initiativei celor Trei Mari.

Smartron este prima din cele doua locomotive inchiriate de Unicom Tranzit.

Cargounit este un jucator cheie in Europa Centrala si de Est pe piata serviciilor de inchiriere de locomotive. Cu o flota de 185 de locomotive, atat de tractiune, cat si de manevra, Cargounit are in portofoliul de clienti companii care ofera servicii de transport pentru diverse sectoare – chimic, materiale de constructie, combustibil fosil, componente auto etc. Cargounit isi dezvolta afacerea atat prin extinderea pe noi piete, cat si prin modernizarea flotei pe care o detine (achizitioneaza locomotive de ultima generatie) si pe care apoi o pune la dispozitie clientilor sai in regim de leasing. Tarile din CEE raman o zona importanta de dezvoltare pentru compania poloneza.

Despre Initiativa celor Trei Mari, FI3M & Amber Infrastructure Group

Initiativa celor Trei Mari (I3M), creata in 2019, este un grup care reuneste 12 state din jurul marilor Baltica, Neagra si Adriatica. Este vorba de Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

In 2019 a fost creat si Fondul de Investitii al Initiativei – FI3M, Romania jucand un rol cheie. Initial capitalizarea de 520 de milioane de euro a fost asigurata de banca poloneza de dezvoltare BGK in parteneriat cu Guvernul Romaniei, prin intermediul EximBank Romania.

FI3M se axeaza pe sustinerea proiectelor din domeniul infrastructurii in sectoarele transport, energie si digital din regiunea celor Trei Mari. Fondul este inregistrat si functioneaza potrivit prevederilor legislatiei pietei de capital din Luxembourg.

Pe langa consolidarea cooperarii si imbunatatirii infrastructurii regionale, obiectivul Fondului este si de a aduce profit investitorilor sai din activitatea desfasurata. Administrarea investitiilor fondului a fost delegata unor entitati specializate si independente. Resursele Fondului sunt complementare banilor publici si fondurilor UE.

In cei trei ani de functionare, capitalizarea s-a dublat, iar FI3M beneficiaza de consultanta grupului britanic specializat in investitii in infrastructura, Amber Infrastructure Group ai carui actionari majoritari sunt din SUA.