Traian Halalai: suntem onorati sa participam la proiectul mini-reactoarelor de la Doicesti alaturi de ceilalti parteneri financiari internationali

Bucuresti, 20 mai 2023 – Presedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anuntat, la reuniunea G7 de la Hiroshima, pasii concreti facuti pentru implementarea Parteneriatului pentru infrastructura globala si investitii mentionand parteneriatul public-privat pentru proiectul mini-reactoarelor nucleare (SNR) din Romania de la Doicesti, judetul Dambovita, la care participa si Exim Banca Romaneasca (fosta EximBank Romania).

Potrivit Departamentului de Stat al Statelor Unite, partenerii care sustin dezvoltarea proiectului romanesc sunt Japan Bank for International Cooperation (Japonia), DS Private Equity (Coreea de Sud), Exim Banca Romaneasca (fosta EximBank Romania), S.N. Nuclearelectrica S.A., Nova Power & Gas S.R.L. (Romania), Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC)  Emiratele Arabe Unite, DFC si Exim US.

„Suntem onorati sa conlucram cu partenerii nostri financiari din  Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud si Emiratele Arabe Unite în cadrul acestui proiect de avangarda pentru Romania – instalarea mini-reactoarelor nucleare – care ne ofera oportunitatea extraordinara de contribui la diversificarea surselor de energie curata si sigura în tara noastra valorificand totodata experienta companiilor romanesti si americane în domeniu. Asigurarea independentei energetice si sustinerea eforturilor de tranzitie catre energia verde sunt coordonate esentiale ale dezvoltarii economice sustenabile a Romaniei, iar Exim Banca Romaneasca continua sa se pozitioneze ca partener credibil, solid si constant al companiilor autohtone implicate în proiecte de anvergura la nivel national sau international”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al Exim Banca Romaneasca.

Mini-reactoarele nucleare din Romania vor înlocui capacitatea centralei pe carbune de la Doicesti, cu energie curata, utilizand expertiza acumulata în proiectul similar, Carbon Free Power, implementat în statul Idaho din SUA, si totodata experienta de peste 25 de ani a Romaniei în managementul sigur al centralelor nucleare, mai mentioneaza Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Exim Banca Romaneasca este o banca universala 100% romaneasca, aflata în top 10 cele mai mari institutii de cre­dit dupa active, care îsi desfasoara activitatea pe doua directii principale: activitate în nume si în cont propriu – ca orice alta banca comerciala universala de pe piata, respectiv activitate în numele si în contul statului – independent de componenta comerciala, actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, fiind unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei.