Sub coordonarea Exim Banca Romaneasca, ALRO a prelungit cu inca trei ani facilitatea de credit sindicalizata in valoare de 150 de milioane USD

  • Facilitatea de credit ofera stabilitate Companiei in urmatoarea perioada de trei ani 
  • Din sindicatul bancilor fac parte Exim Banca Romaneasca, Banca Comerciala Romana, OTP Bank Romania, CEC Bank, UniCredit Bank, Alpha Bank Romania si Banca Transilvania 
  • Zamfirescu, Racoti, Vasile & Partners si Simmons & Simmons au oferit consultanta juridica pentru ALRO, in timp ce Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen si White & Case au consiliat sindicatul bancilor 

Slatina, 13 decembrie 2023 – Exim Banca Romaneasca a coordonat prelungirea, pana in anul 2026, a facilitatii de credit pentru capital de lucru in valoare de 150 de milioane USD pentru ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa, dupa capacitatea de productie.

Sindicatul bancilor, format din Exim Banca Romaneasca, BCR, OTP Bank Romania, CEC Bank, UniCredit Bank, Alpha Bank Romania si Banca Transilvania, a fost consiliat juridic de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si White & Case, in timp ce ALRO a fost consiliat juridic de Simmons & Simmons si Zamfirescu Racoti Vasile & Partners.

“ALRO a continuat sa activeze intr-un mediu economic foarte provocator, caracterizat prin costuri ridicate de productie si o cerere mai mica pentru unele produse din aluminiu. Cu toate acestea, am profitat de pozitia noastra puternica pe piata produselor din aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare, ne-am concentrat pe cresterea eficientei operatiunilor noastre si pe reducerea costurilor si am reusit sa ne mentinem pozitia la nivel international”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie, ALRO.

“Prelungirea facilitatii de credit, sub coordonarea Exim Banca Romaneasca si cu un sindicat de institutii financiare puternice, vine ca o confirmare a faptului ca programul de dezvoltare pe termen lung al ALRO poate sustine continuitatea afacerii si pozitia noastra la nivel international. Dorim sa ne exprimam recunostinta fata de echipele implicate in procesul de negociere, Exim Banca Romaneasca, sindicatul bancilor si casele de avocatura care au reprezentat toate partile”, a adaugat Genoveva NASTASE, Director Financiar, ALRO.

In ultimii 20 de ani, Grupul ALRO a investit peste 885 de milioane de dolari in tehnologie de ultima generatie, in cresterea eficientei operationale si in programele de protectie a mediului. Aceste investitii au dus la diversificarea portofoliului de produse, cu accent pe aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare si la reducerea amprenetei ecologice la nivelul intregului Grup.

Exim Banca Romaneasca

Exim Banca Romaneasca este o banca universala 100% romaneasca, aflata in top 10 cele mai mari institutii de cre­dit dupa active. Banca ofera clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii de calitate, adaptate nevoilor acestora. Exim Banca Romaneasca opereaza o retea nationala de distributie de 83 de sucursale si 26 de Centre de Afaceri, acestea din urma fiind dedicate exclusiv companiilor, retea care ii permite sa fie aproape de clientela de retail si corporate si sa implementeze diverse programe de dezvoltare romanesti si europene. In plus, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, Exim Banca Romaneasca este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei. Pentru detalii: www.eximbank.ro.

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. – producatorul de aluminiu, Alum S.A. – producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding  si Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vanzari de aluminiu. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

ALRO
ALRO este o subsidiara a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producator global de aluminiu primar si prelucrat integrat vertical. Structura actionarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Paval Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) si altii (12,39%).
In functie de capacitate, ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati vertical din Europa, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa de aluminiu electrolitic, o capacitate de reciclare deseuri aluminiu care va ajunge la 100.000 tpa pana la finalul anului 2023, rezultand o productie de metal lichid reciclat de 94.000 tpa.  Capacitatea Turnatoriei de aluminiu este de 315.000 tpa precum si facilitati de procesare de 140.000 tpa, in aluminiu laminat la cald si la rece si divizia de extruziune.
Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi si in SUA si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9100 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cat si standardele internationale pentru produsele laminate plate.
Incepand cu anul 2020, ALRO si Vimetco Extrusion sunt membre ale ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociatie internationala care contribuie la imbunatatirea durabilitatii in sectorul global al aluminiului. In ianuarie 2023, ALRO a obtinut prima certificare ASI Performance Standard V3 (Versiunea a 3-a) din Europa