Traian Halalai: Exim Banca Romaneasca este una dintre institutiile cheie ale sustinerii procesului de aderare a Romaniei la OCDE

Bucuresti, 08 noiembrie 2023 – Exim Banca Romaneasca este una dintre institutiile cheie ale sustinerii procesului de aderare a Romaniei la OCDE, proiect de tara cu o semnificatie similara celor legate de aderarea la UE si NATO, a spus astazi Traian Halalai, presedintele executiv al bancii, cu ocazia reuniunii de la Paris a Grupului de Lucru pentru Credite la Export al OECD in vederea accederii Romaniei ca stat membru al acestuia.

”Exim Banca Romaneasca are o experienta vasta in stabilirea pozitiilor tehnice comune la nivelul UE in ceea ce priveste instrumentele financiare prin care guvernele pot contribui la dezvoltarea comertului mondial, ceea ce permite o integrare rapida a practicilor OCDE pentru dinamizarea sustinerii exportului si armonizarea politicilor companiilor locale cu cerintele organizatiei. In acest conext, strategia Exim Banca Romaneasca pe termen mediu si lung continua sa aloce o pozitie semnificativa activitatii ECA, in special din perspectiva fluxului de informatii si asigurarii sinergiilor in intreaga activitate a bancii comerciale, mai ales in problematica ESG si a schimbarilor climatice. Am convingerea ca participarea la dezbaterile grupurilor de lucru la nivel european si al OECD va permite exportatorilor romani integrarea in proiecte internationale de anvergura, prin tranzactii complexe care sa puna in valoare potentialul companiilor romanesti”, a mai spus Traian Halalai.

El a adaugat ca prezenta Romaniei printre statele membre OCDE confirma nivelul de crestere a economiei si permite valorificarea unor viitoare oportunitati semnificative de investitii, iar, prin prisma portofoliului de instrumente financiare, Exim Banca Romaneasca se pozitioneaza ca un partener valoros in cadrul acestui proces, atat din perspectiva guvernamentala, cat si la nivelul dinamicii de afaceri a companiilor locale.

Exim Banca Romaneasca este singura institutie financiara din Romania, specializata, cu rol de promovare a exportului, in concordanta cu standardele Acordului OCDE privind creditele la export care beneficiaza de sustinere oficiala.

Consiliul OECD a adoptat la anul trecut decizia privind deschiderea discutiilor de aderare cu Romania, care a primit astfel statutul de tara candidata la aderare. La 10 iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a Romaniei la Organizatie. In cadrul acestui proces, Romania urmeaza a fi evaluata de 26 comitete sectoriale, conform Principiilor-cheie pentru aderare, iar evaluarile se vor desfasura in paralel conform ritmului si procedurilor stabilite de fiecare Comitet.

Exim Banca Romaneasca este o banca universala 100% romaneasca, aflata in top 10 cele mai mari institutii de cre­dit dupa active. Banca ofera clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii, adaptate nevoilor acestora. Independent de componentele specifice unei banci universale, Exim Banca Romaneasca continua sa actioneze pe segmentul garantiilor si asigurarilor de stat, conform mandatului primit din partea statului roman