EximBank acorda compensatii de dobanda si in perioada 2012 – 2014

Bucuresti, 24 octombrie 2011 – EximBank va continua sa acorde compensatii de dobanda si in perioada 2012  – 2014 in urma prelungirii valabilitatii acestei scheme de ajutor de stat, lucru care va permite agentilor economici sa-si reduca cheltuielile cu dobanda pe care o platesc la creditele de investitii.

Prin produsul Compensarea partiala a dobanzii oferit de EximBank, societatile comerciale pot recupera pana la 50% din dobanda platita la creditele de investitii contractate in lei de la orice banca comerciala. Perioada de implementare a acestei scheme de ajutor de stat urma sa-si incheie valabilitatea la finele acestui an, dar a fost prelungita pentru urmatorii doi ani.

„Din 2009 si pana la jumatatea acestui an, aproape 10 milioane de euro s-au intors in conturile companiilor care au apelat la noi pentru acest produs. Compensatia de dobanda reprezinta un instrument de stimulare a accesarii creditului in moneda nationala, dar si o sursa de lichiditati pentru societatile comerciale care deruleaza proiecte de investitii eligibile la finantare”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

Compensarea de dobanda intra in categoria ajutoarelor de minimis (ajutor de stat permis in cadrul Uniunii Europene care poate fi acordat in limita unui plafon fara a fi conditionat de notificare si aprobare prealabila din partea Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene). Avand in vedere limitarile caracteristice unei scheme de minimis, valoarea maxima a ajutorului obtinut de o companie in cadrul acestei scheme este de 200.000 de euro pe o perioada de pana la trei ani fiscali.

Pentru obtinerea compensarii de dobanda poate aplica orice agent economic, dupa ce anul trecut a fost extinsa aria de adresabilitate de la intreprinderi mici si mijlocii, la toate societatile indiferent de marime.

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii dinBucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Iasi si Sibiu. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii despre produse prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.