Grupul EximBank , acord financiar de 8,75 mil. euro cu Prime Batteries Technology

Bucuresti, 28 septembrie 2022 – Grupul EximBank a incheiat un acord financiar in valoare totala de 8,75 milioane de euro cu compania Prime Batteries Technology, singurul producator de baterii litiu-ion din Romania si din Europa de Sud-Est. Pachetul financiar este destinat finantarii activitatii curente a societatii si include o linie de credit in valoare de 5 milioane de euro acordata de Banca Romaneasca si o garantie de stat emisa de EximBank in numele si in contul statului, care acopera 75% din valoarea finantarii.

Prime Batteries Technology proiecteaza, produce si comercializeaza baterii litiu-ion care deservesc o mare varietate de domenii de activitate precum industria energetica,  vehicule de tractiune sau industria auto pentru masinile electrice.

“Finantam activitatea Prime Batteries Technology pentru ca este misiunea noastra sa spijinim dezvoltarea business-urilor antreprenoriale care pot sustine economia romaneasca sa fie competitiva pe orice piata, in special a celor care, ca si partenerul nostru, produc tehnologii care contribuie la dezvoltarea industriilor verzi. Vom continua sa mobilizam resurse financiare in conditii avantajoase pentru antreprenorii care adopta si furnizeaza tehnologii pentru utilizarea eficienta a resurselor si reducerea impactului asupra mediului si vom sprijini initiativele firmelor care contribuie la sustinerea atingerii obiectivelor de mediu, inclusiv din perspectiva pactului ecologic european Green Deal”, a declarat Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Prime Batteries Technology, companie fondata de Adrian Polec si Vicentiu Ciobanu  in calitate de actionari si administratori in cadrul Consiliului de Administratie, opereaza o capacitate de productie situata langa Bucuresti, in comuna Cernica, unde produce sisteme de stocare pentru de productia energiei electrice verzi din surse regenerabile (fotovoltacice si eoliene) si pentru mobilitate electrica (autovehicule electrice – autobuze, utilaje portuare, vehicule de agrement, masini agricole), cat si pentru ambarcatiuni maritime.

”Domeniul in care activam este unul in plina dezvoltare. Dorim sa exploatam aceasta oportunitate, sa crestem capacitatea de productie in Romania. Parteneriatul cu Grupul EximBank ne faciliteaza finantarea activitatii curente. Pentru noi in continuare este strategic sa extindem liniile pentru productia de solutii de stocare a energiei, in contextul actual care este influentat si de obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare si de obtinere rapida a unei infrastructuri energetice bazata pe tehnologiile neconventionale la nivel national si european”, a declarat Adrian Polec.

Prime Batteries Technology a fost infiintata in 2016, iar in cei sase ani de activitate cifra de afaceri a cunoscut cresteri spectaculoase de la an la an (in 2021 a crescut de 7 ori fata de 2020, iar, la iunie 2022, compania a depasit deja cifra de afaceri realizata in 2021) ca urmare a majorarii portofoliului de comenzi de la clienti atat din Romania, cat si din Europa, pe fondul cresterii cererii de sisteme de stocare a energiei electrice, mai ales pentru energii regenerabile verzi (fotovoltaice si eoliene).

Grupul EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala. In ianuarie 2020, EximBank a finalizat achizitia Bancii Romanesti moment ce a marcat integrarea acesteia in Grupul EximBank. Banca Romaneasca este o banca universala ce ofera clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii de calitate adaptate nevoilor fiecaruia prin intermediul retelei sale teritoriale de aproape 85 de sucursale si agentii. Alaturi de cele doua banci, din grupul EximBank face parte si Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania (EximAsig), specializata in asigurarea riscurilor financiare, de export si comerciale interne.