EximBank finanteaza cu 40 mil. lei activitatea Agro Chirnogi, unul dintre cei mai mari jucatori din agribusiness

Bucuresti, 10 mai 2022 – EximBank si holdingul agricol Agro-Chirnogi Calarasi, unul dintre cei mai mari jucatori din agribusiness-ul romanesc, au incheiat un acord financiar in valoare de 40 de milioane de lei. Fondurile sunt destinate asigurarii necesarului de lichiditati pentru activitatea curenta a companiei si au fost acordate cu garantie de stat emisa in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicata companiilor mari, care acopera 90% din finantare.

”Agricultura reprezinta un domeniu strategic pentru EximBank si suntem incantati ca, prin acest parteneriat cu Agro-Chirnogi, putem sustine agribusiness-ul mai ales in contextul actual cand producatorii parcurg o perioada dificila determinata de efectele in cascada generate de perioada pandemica si post-pandemica, precum si de evolutia preturilor pentru materii prime si energie. Parteneriatele incheiate cu companii fanion ale economiei reprezinta un indicator clar al capacitatii noastre de a structura solutii financiare pentru orice business sustenabil, abilitate care ne si confera statutul de finantator favorit pentru companii”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Agro-Chirnogi activeaza in domeniul productiei si tradingului cu cereale, facand parte din Grupul de companii Maria care este in Top 3 cele mai mari grupuri de companii de agricultura din Romania dupa suprafata de teren pe care o utilizeaza in productia de cereale (peste 35.000 de hectare) si unul dintre cele mai complexe avand in vedere domeniile de activitate.

”Tot acest context economic pe care il travesam de la declansarea pandemiei – care a adus un blocaj al comertului international si o incetinire a activitatii, cu toate provocarile ulterioare – cresterile cotatiilor bursiere ale cerealelor si majorarea preturilor pentru inputuri, din cauza scumpirii materiilor prime si in special a gazelor naturale – au generat un necesar suplimentar de finantare pentru toate companiile din agricultura. In acest context volatil, suntem bucurosi ca am gasit impreuna cu EximBank cea mai eficienta solutie de securizare a necesarului de lichiditati pentru finantarea activitatii curente astfel incat sa avem mai mult confort in gestionarea noilor coordonate de cost. Odata asigurat capitalul de lucru, putem sa implementam planurile de dezvoltare pentru a face in continuare agricultura performanta, sustenabila si inovativa”, a spus Karine Khalil, presedintele Consiliului de Administratie al Agro-Chirnogi.

Despre Agro Chirnogi

Compania a fost infiintata in anul 1991, fiind fosta IAS Chirnogi, judetul Calarasi, iar, din 2002, face parte din grupul de companii Maria, unul dintre cele mai mari din Romania. Activitatea initiala a companiei a fost productia de cereale (porumb, grau, soia, lucerna, orz, rapita), societatea exploatand in prezent peste 10.000 de hectare de teren agricol. De-a lungul timpului insa, business-ul a fost recalibrat si eficientizat, compania atingand maturitatea si stabilizandu-se printre cei mai importanti jucatori din agribusiness-ul romanesc. Agro-Chirnogi, impreuna cu grupul Maria, dispune in prezent de o capacitate de insilozare remarcabila de aproximativ 600.000 MT, fapt ce a determinat dezvoltarea activitatii de comert cu cereale. Totodata, compania detine si una din cele mai moderne mori din Romania, cu o linie de faina si una de malai, produsele sale fiind comercializate sub brandul Mariuta. In 2021, Agro-Chirnogi si Maria Trading SRL au preluat 100% din Agrirom SRL, producator de cereale din Calarasi, care exploateaza 4.000 hectare.

Despre EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ de 30 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza pietei interne. Companiile au la dispozitie si un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance si factoring, ce intregesc oferta de finantare si garantare. Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei.