EximBank continua sa urce in Top 100 banci din Europa de Sud-Est

Bucuresti, 13 octombrie 2021 – EximBank si-a continuat ascensiunea in Top 100 Banci din Europa de Sud-Est urcand inca patru pozitii, pana pe locul 35, cu o crestere de aproape 25% a activelor totale in 2021 fata de anul precedent, pana la 2,98 miliarde de euro (14,7 mld. lei), conform clasamentului anual realizat de agentia de presa SeeNews.

Evolutia bancii vine in contextul in care EximBank a continuat sa mobilizeze toate resursele pentru a-si respecta angajamentul de sustinere a economiei, indiferent de contextele pe care le traverseaza, dinamizandu-si consistent activitatea. Astfel, pe piata bancara romaneasca, EximBank ramane un jucator de elita dupa ce, in 2020, a urcat pe locul 10 in topul celor mai mari banci dupa active, de pe locul 12 ocupat in 2019.

O evolutie ascendenta a avut si Banca Romaneasca, preluata de EximBank prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni, care a urcat patru pozitii in Top 100 Banci din Europa de Sud-Est, pana pe locul 59, cu o majorare a activelor de 23% in 2021 fata de anul anterior, pana la 1,61 miliarde de euro (8.0 mld. lei).

In editia din acest an a clasamentului realizat de agentia de presa SeeNews se mentioneaza ca, pe masura ce viata sociala a revenit la normal dupa pandemie, bancile din sud – estul Europei si-au majorat profiturile si activele datorita cresterii sustinute inregistrate atat pe segmentul creditarii, cat si al economisirii. Astfel, cele 100 de banci din top au inregistrat un profit net  de 4,56 miliarde de euro in 2021, valoare ce se apropie de nivelul record din 2019 de 4,67 miliarde de euro.

Romania ramane cea mai  bine reprezentata tara in clasament, cu 19 banci prezente si active totale de 125,9 miliade de euro, respectiv 33,1% din totalul activelor celor mai mari banci din regiune, urmata de Bulgaria si Serbia.

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala. In 2020, EximBank a finalizat achizitia Bancii Romanesti moment ce a marcat integrarea acesteia in Grupul EximBank. Banca Romaneasca este o banca universala ce ofera clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii de calitate adaptate nevoilor fiecaruia prin intermediul retelei sale teritoriale de aproape 85 de sucursale si agentii. Alaturi de cele doua banci, din Grupul EximBank face parte si Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania (EximAsig), specializata in asigurarea riscurilor financiare, de export si comerciale interne.

La sfarsitul anului 2021, expunerile totale de finantare, garantare si asigurare administrate de Grupul EximBank, fie in nume si cont propriu, fie in mandat, depaseau 24 mld. lei, Grupul raportand un profit net de 53,4 mil. lei. Activele Grupului au crescut cu 25% an, datorita accelerarii finantarilor prin care a  contribuit la redresarea economiei romanesti. Urmarea fireasca a fost cresterea cotei de piata atat la credite corporate, cat si la credite retail, dar si per total active.