Costuri sub nivelul pietei pentru produsele EximBank destinate societatilor cu proiecte europene

Bucuresti, 13 martie 2010
Costurile implicate de accesarea produselor EximBank pentru prefinantarea proiectelor derulate cu fonduri UE sunt in acest moment sub nivelul pietei, marja de dobanda pentru finantarile in lei fiind in prezent din jur de 2-3% peste ROBOR, in functie de clasa financiara in care este incadrata compania, adica in jur de 7-8%, a spus Paul Ichim, vicepresedinte al EximBank in cadrul seminarului „Cum sa iei bani de la UE?”, organizat de Ziarul Financiar la Timisoara.

Trebuie sa fie clar tuturor: bancile au lichiditati suficiente pentru a finanta companiile care au proiecte care implica bani europeni. Totul se reduce insa la viabilitatea proiectelor si la modul de implementare efectiva a acestora”, a mai spus vicepresedintele EximBank.

El a adaugat ca este vital pentru economia romaneasca, acum cu atat mai mult, „sa ne concentram pe atragerea fondurilor europene”.

EximBank ofera companiilor si autoritatilor publice care au proiecte finantate din fonduri structurale un pachet care cuprinde credite pentru cofinantare si prefinantare, precum si scrisori de intentie neangajante sau garantii. Astfel, in functie de tipul proiectului finantat din fonduri structurale, EximBank poate acorda:

Credite de investitii destinate cofinantarii componentei care reprezinta contributia proprie a firmei la proiectul finantat din fonduri UE. Prin acest produs, o companie care a incheiat un contract de finantare cu autoritatea de management poate obtine 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii.

Credite destinate prefinantarii nevoilor companiilor pentru acoperirea decalajului de timp care apare intre momentul platilor facute catre furnizori in cadrul proiectului si cel al incasarilor de la autoritatea de management. Acestea pot asigura pana la 100% valoarea finantarii europene obtinute.

Scrisori de confort – acestea pot fi parte integranta a documentatiei necesare obtinerii finantarii nerambursabile – prin acest instrument banca isi exprima intentia de a pune la dispozitia societatii fondurile necesare sustinerii proiectului, cu conditia acceptarii acestuia de catre autoritatea de management responsabila.

Garantii – EximBank poate garanta creditele contractate de companii de la bancile comerciale pentru implementarea proiectelor sustinute din fonduri structurale.

In plus, EximBank a dezvoltat pe site-ul sau o sectiune dedicata fondurilor UE pentru a pune la dispozitia companiilor si autoritatilor publice informatii complete referitoare la atragerea banilor europeni.

Sectiunea “Fonduri UE” de pe site-ul www.eximbank.ro contine descrierea ofertei de finantare a bancii pentru firmele care deruleaza proiecte cu fonduri UE si ofera posibilitatea intreprinzatorilor de a gasi informatii generale furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Finantelor Publice, coordonatorul fondurilor structurale in Romania, respectiv:
– ce pasi trebuie parcursi pentru realizarea unui dosar de finantare,
– ce trebuie sa contina un dosar de finantare,
– care sunt etapele de acordare a unei finantari etc.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank S.A. este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii, destinate sa contribuie la: dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator.
Banca are 12 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Alba Iulia si Iasi. Operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.

Banca de Export- Import a Romaniei EximBank S.A. Directia PR&Marketing