EximBank a prezentat bancilor partenere noua schema de acordare a garantiilor emise in numele si contul statului

Bucuresti, 03 februarie
EximBank a organizat astazi o intalnire interactiva cu specialisti din bancile comerciale partenere si cu reprezentantii fondurilor nationale de garantare in incercarea de a aduce clarificari in ceea ce priveste modul de implementare a reglementarilor europene referitoare la modul de impartire a riscului in cazul garantiilor emise in numele si contul statului.

Noul cadrul de reglementare – respectiv Comunicarea Comisiei Europene privind ajutorul de stat sub forma garantiilor – a intrat in vigoare incepand cu 01.01.2010.

Ideile principale ale mesei rotunde s-au axat pe faptul ca mecanismul de acordare de garantii de catre EximBank pentru proiectele investitionale ale companiilor romanesti a fost relaxat, prin crearea unei singure scheme de garantare, care prezinta in mod transparent:

– criteriile de eligibilitate pe care o companie trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de garantii de partea statului;
– coordonatele pe baza carora EximBank analizeaza solicitarile primite, acordarea si modificarea garantiilor emise;
– dar si modalitatea de executare si suportarea proportionala a eventualelor pierderi inregistrate.

„Discutiile concrete, aplicate, au dus la clarificari in ceea ce priveste noile cerinte europene, simplificarea modului de lucru intre EximBank si bancile partenere, pentru reducerea timpilor de solutionare a solicitarilor si evitarea ambiguitatii interpretarilor. S-a punctat foarte clar ca noile proceduri de acordare de garantii pentru intreprinderi mici, mijlocii si mari, pentru export si pentru realizarea proiectelor in domeniile prioritare ale economiei romanesti, inclusiv a garantiilor pentru proiectele finantate de bancile comerciale care beneficiaza de fonduri structurale nerambursabile de la Uniunea Europeana, va permite bancii sa raspunda mai prompt solicitarilor primite”, au afirmat reprezentantii EximBank.

Cea mai recenta facilitate oferita de EximBank din categoria „garantii oferite in numele si contul statului” se refera la faptul ca firmele care nu erau in dificultate financiara la 1 iulie 2008, dar care se afla in aceasta situatie acum ca urmare a aparitiei crizei economico-financiare pot obtine garantii care sa le permita sa contracteze credite noi de la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate. Aceasta schema de garantare a fost notificata si aprobata de Comisia Europeana si intra in categoria masurilor nationale de ajutor de stat in contextul actual.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank – S.A. este o institutie specializata, prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale prin instrumente financiar-bancare si de asigurari specifice.

Banca are 11 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Alba Iulia. Operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.

Banca de Export- Import a Romaniei EximBank S.A.
Directia PR&Marketing