EximBank se concentreaza pe sustinerea exporturilor si atragerea fondurilor europene

Timisoara, 19 octombrie 2010
Sustinerea exporturilor si atragerea de fonduri europene reprezinta cele doua axe principale pe care se concentreaza strategia de afaceri a EximBank in aceasta perioada, au spus reprezentantii bancii la Timisoara, in cadrul unei intalniri cu intreprinzatorii locali.

Oficialii EximBank au punctat faptul ca exportul este in acest moment principalul factor care contribuie activ la redresarea economiei romanesti, data fiind evolutia ascendenta inregistrata pe parcursul acestui an. In aceste conditii, este nevoie de un nou model economic bazat pe stimularea exporturilor, iar EximBank poate sa ofere solutii concrete pentru companiile exportatoare, au spus reprezentantii bancii la conferinta „Tehnologii de finantare a exporturilor romanesti”, organizata in parteneriat cu Institutul Bancar Roman (IBR) si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

„Data fiind insa ponderea destul de redusa in Produsul Intern Brut a exporturilor, de circa 30%, pentru o iesire mult mai rapida din criza este nevoie ca acestea sa fie insotite si de o rata mult mai mare de absorbtie a fondurilor europene. Si in acest caz EximBank poate oferi solutii complementare de sustinere a mediului de afaceri in demersul sau de a obtine bani europeni”, au mai spus reprezentantii EximBank.

Intalnirea cu intreprinzatorii timisoreni face parte dintr-un proiect pe care EximBank l-a demarat in parteneriat cu Institutul Bancar Roman si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor care consta in organizarea de intalniri cu oamenii de afaceri din tara, pentru prezentarea modalitatilor prin care banca poate sustine dezvoltarea sau activitatea companiilor locale.

In cadrul evenimentului, oficialii EximBank au mentionat faptul ca portofoliul de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii poate cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la banci.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin in sprijinul companiilor care au nevoie de credite dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

In ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii din Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Iasi. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro

Banca de Export- Import a Romaniei EximBank S.A.
Directia PR&Marketing