Majorare de aproape 20% a finantarilor acordate. Salt de 175% pe segmentul asigurarilor pentru companii

Bucuresti, 28 octombrie 2010
Finantarile acordate de EximBank in primele noua luni ale anului au inregistrat un salt cu aproape 20% fata de finele anului trecut, in raport cu o crestere medie de 6,2% pe sistem bancar, in timp ce angajamentele pe segmentul garantiilor s-au majorat in aceeasi perioada cu peste 16%.

„Consideram ca am facut progrese semnificative in ceea ce priveste implicarea EximBank in sustinerea societatilor comerciale si as vrea sa punctez faptul ca in perioada 2009 – 2010, perioada de criza efectiva, volumul garantiilor acordate societatilor comerciale a crescut de aproape cinci ori fata de 2008, in timp ce soldul creditelor s-a dublat”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

El a adaugat ca gradul mare de incertitudine de pe pietele externe a determinat exportatorii sa caute instrumente speciale pentru reducerea riscurilor specifice ceea ce a dus la cresterea activitatii EximBank pe segmentul asigurarilor cu 175% in acest an.

Oficialul EximBank a punctat faptul ca dobanda medie la creditele acordate de banca oscileaza in jurul valorii de 9,5%, in conditiile in care dobanda medie la credite in lei in sold pe primele 8 luni ale anului 2010 pe sistemul bancar a fost 12,14% pentru societati nefinanciare.

„La obtinerea acestor rezultate a contribuit in mare masura si procesul de reorganizare a activitatii derulat in banca, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor dar, mai ales, optimizarea fluxurilor interne. In acest moment suntem pregatiti sa primim solicitarile societatilor care au nevoie de finantari, garantii sau asigurari. Stim ca agentii economici inca mai au retineri in a lucra cu o banca de stat. Nu pot decat sa ii incurajez sa apeleze, totusi, la EximBank, pentru a vedea prin experienta proprie ca atitudinea bancii fata de client s-a schimbat, birocratia s-a redus, iar portofoliul de produse a fost adaptat la nevoile pietei”, a mai spusIonut Costea.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la banci.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin in sprijinul companiilor care au nevoie de credite dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. In ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii din Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Iasi. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro

Banca de Export- Import a Romaniei EximBank S.A.
Directia PR&Marketing