Sectiune speciala pentru fonduri structurale pe site-ul EximBank. Informatii despre oferta de finantare a bancii si date generale pentru accesarea de fonduri europene

Bucuresti, 22 martie 2010
EximBank a dezvoltat pe site-ul sau o sectiune dedicata fondurilor UE pentru a pune la dispozitia companiilor si autoritatilor publice informatii complete referitoare la atragerea banilor europeni.

“Studiile au aratat ca, in etapa initiala de documentare, companiile care au in vedere atragerea de fonduri europene apeleaza in primul rand la Internet ca sursa de informare. Avand in vedere acest lucru, dar si faptul ca sprijinirea companiilor care deruleaza proiecte cu bani europeni reprezinta una dintre prioritatile EximBank, am regandit structura website-ului bancii”, au declarat reprezentantii EximBank.

Potrivit acestora, firmele si administratiile publice cu proiecte finantate din fonduri UE pot contacta oricare dintre sucursalele EximBank pentru consultanta personalizata, in vederea identificarii celor mai potrivite solutii de finantare pentru fiecare proiect in parte.

Sectiunea “Fonduri UE” de pe site-ul www.eximbank.ro contine descrierea ofertei de finantare a bancii pentru firmele care deruleaza proiecte cu fonduri UE si ofera posibilitatea intreprinzatorilor de a gasi informatii generale furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Finantelor Publice, coordonatorul fondurilor structurale in Romania, respectiv:

– ce pasi trebuie parcursi pentru realizarea unui dosar de finantare,
– ce trebuie sa contina un dosar de finantare,
– care sunt etapele de acordare a unei finantari etc.

Pachetul de produse pe care EximBank l-a creat pentru sustinerea companiilor si autoritatilor publice care au proiecte finantate din fonduri structurale cuprinde credite pentru cofinantare si prefinantare, precum si scrisori de intentie neangajante sau garantii. Astfel, in functie de tipul proiectului finantat din fonduri structurale, EximBank poate acorda:

Credite de investitii destinate cofinantarii componentei care reprezinta contributia proprie a firmei la proiectul finantat din fonduri UE. Prin acest produs, o companie care a incheiat un contract de finantare cu autoritatea de management poate obtine 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii.

Credite destinate prefinantarii nevoilor companiilor pentru acoperirea decalajului de timp care apare intre momentul platilor facute catre furnizori in cadrul proiectului si cel al incasarilor de la autoritatea de management. Acestea pot asigura pana la 100% valoarea finantarii europene obtinute si se acorda pe o perioada de maximum 2 ani.

Scrisori de confort – acestea pot fi parte integranta a documentatiei necesare obtinerii finantarii nerambursabile – prin acest instrument banca isi exprima intentia de a pune la dispozitia societatii fondurile necesare sustinerii proiectului, cu conditia acceptarii acestuia de catre autoritatea de management responsabila.

Garantii – EximBank poate garanta creditele contractate de companii de la bancile comerciale pentru implementarea proiectelor sustinute din fonduri structurale.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank S.A. este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii, destinate sa contribuie la: dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator.

Banca are 11 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Alba Iulia. Operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.

Banca de Export- Import a Romaniei EximBank S.A.
Directia PR&Marketing