Acord de colaborare EximBank – ECIO Grecia

EximBank a incheiat un acord de cooperare cu Export Credit Insurance Organization (ECIO) din Grecia pentru incurajarea schimburilor comerciale intre cele doua tari si pentru sustinerea proiectelor ce urmeaza a fi derulate in parteneriat de agentii economici romani si greci in alte state.

„Relatiile comerciale dintre Romania si Grecia au fost afectate de criza financiara, care a lovit intr-o masura mai mare sau mai mica economiile statelor membre UE, dar credem ca prin incheierea acestui acord vom reusi, cu mijloacele noastre specifice, sa contribuim la revigorarea schimburilor comerciale intre cele doua tari. Suntem optimisti in privinta colaborarii cu atat mai mult cu cat societatile cu capital grec au o prezenta consistenta in economia romaneasca, cu investitii semnificative in domenii diverse, de la telecomunicatii, banci si asigurari, pana la industria alimentara”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

Semnarea acestui acord de parteneriat va permite celor doua institutii sa colaborezein proiecte de interes reciproc si va facilita atat schimburile de informatii comerciale si de credit privind companiile romanesti si grecesti, cat si tranzactiile de export, prin intermediul instrumentelor specifice de garantare si asigurare.

ECIOeste agentia guvernamentala de credite de export din Grecia, participant la sedintele Grupului de Lucru pentru Credite de Export ale Consiliului Europei de la Bruxelles si ale OECD de la Paris. Institutia ofera asigurari de export impotriva riscurilor comerciale si politice pe termen scurt, mediu si lung, asigurarea investitiilor grecesti in strainatate, precum si asigurarea creditelor cumparator.

Pana in prezent, EximBank a incheiat acorduri cadru de colaborare cu 36 de Agentii de Creditare a Exporturilor (Export Credit Agency – ECA), din care 13 functioneaza in Uniunea Europeana.