Activitatea EximBank in numele si contul statului a crescut cu 40%

Activitatea EximBank in numele si contul statului a inregistrat in 2010 o crestere cu aproape 40% fata de finele lui 2009, angajamentele totale (finantari, garantii si asigurari) fiind de circa patru ori mai mari decat in 2008.

„In contextul prelungirii crizei economice si financiare si in anul 2010,EximBank s-a implicat activ in sustinerea societatilor comerciale, lucru demonstrat si de rezultatele in continua crestere. Pe parcursul anului trecut, banca a inregistrat evolutii semnificative pe toate categoriile de produse oferite in numele si contul statului, cresterea cea mai importanta fata de decembrie 2009, respectiv 162%, fiind consemnata pe segmentul asigurarilor. Anul 2010 a marcat o crestere substantiala a expunerilor din asigurarea riscului de neplata pentru riscuri non-piata, aportul major fiind dat de expunerile pe Federatia Rusa”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

El a adaugat ca in aceeasi perioada, finantarile au inregistrat o crestere de aproape 30%, iar garantiile s-au majorat cu 33%.

„Garantiile au prezentat cea mai accentuata dinamica, ajungand la un plafon de 1,03 miliarde de lei, de patru ori mai mare fata de nivelul anului 2008. Avand aceste garantii din partea statului, companiile au putut accesa credite necesare dezvoltarii activitatii, atat pentru capital de lucru, cat si pentru importante proiecte de investitii”, a explicat oficialul EximBank.  El a mentionat ca un rol important la obtinerea acestor rezultate l-a jucat simplificareaprocedurii de acordare a garantiilor de stat de pana la 1,5 milioane de euro, decizie de management in urma careia perioada de acordare a raspunsului s-a redus la 10 zile,fata de o luna cat dura anterior.

Din totalul garantiilor emise in 2010 in numele si contul statului, 64% au fost acordate intreprinderilor mari din industria prelucratoare, industria extractiva si din constructii, iar circa 20% au fost accesate de IMM-uri.

Pe parcursul anului trecut,  expunerea totala a EximBank (volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate in nume si cont stat si nume si cont propriu) s-a majorat cu aproape 20% fata de finele anului anterior si s-a dublat comparativ cu sfarsitul anului 2008. O evolutie pozitiva s-a inregistrat si la nivelul activelor EximBank care au urcat la 3,5 miliarde de lei, cu aproape 5% mai mult fata de finalul anului anterior.

„Anul acesta strategia noastra de afaceri se concentreaza pe sustinerea dezvoltarii si cresterii competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii si a societatilor comerciale care deruleaza proiecte cu fonduri europene. Pentru atingerea acestor obiective avem nevoie in primul rand de schimbarea perceptiei pe care banca o are in randul oamenilor de afaceri. Pentru cea mai mare parte a intreprinzatorilor EximBank a ramas sinonima cu banca exportatorilor ceea ce este doar partial valabil in prezent. Segmentarea pietei si identificarea nevoilor unor noi potentiali clienti au condus in timp la revizuirea obiectului de activitate, demers prin care s-a extins considerabil zona de adresabilitate a ofertei bancii. Ca urmare a extinderii obiectului de activitate, EximBank poate sprijini prin instrumentele financiare de care dispune orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, exportatoare sau nu”, a mai spus Ionut Costea.

EximBank este o institutie bancara specializata al carei portofoliu de produse este axat pe trei directii majore de actiune – finantare, garantare, asigurare.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la banci.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin in sprijinul companiilor care au nevoie de credite dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

In ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii dinBucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Iasi si Sibiu. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii despre produse si documentatia aferenta prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.