Facilitati de 31 mil. euro pentru 15 proiecte de investitii cu fonduri europene

Bucuresti,  02 noiembrie 2011 – EximBank analizeaza acordarea de facilitati totale de aproape 31 de milioane de euro pentru un  pachet de 15 proiecte de investitii care urmeaza sa fie derulate cu fonduri europene prin intermediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole.

„Suntem increzatori ca toate cele 15 proiecte vor ajunge la faza de implementare, iar EximBank va putea contribui astfel la atingerea obiectivului general al Masurii 121: prin sprijinul oferit intreprinzatorilor din domeniu, acestia vor putea realiza ferme zootehnice competitive, cu un inalt grad de automatizare, proiectate in conformitate cu standardele comunitare”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

EximBank ofera companiilor si autoritatilor publice care au proiecte finantate din fonduri structurale un pachet integrat de produse care cuprinde credite pentru cofinantare si prefinantare, precum si scrisori de intentie neangajante sau garantii.

Pentru a aduce aceste informatii cat mai aproape de publicul tinta, EximBank a incheiat parteneriate cu Autoritatile de Management si a participat alaturi de acestea la diverse evenimente de informare. Printre cele mai recente se numara conferintele regionale ale Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (de la Iasi, Constanta, Cluj si Timisoara), precum si seminarul de informare organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, in calitate de Organism Intermediar pentru Regio – Programul Operational Regional.

Intreprinzatorii au avut astfel acces la informatii privind solutiile de finantare-garantare pe care EximBank le pune la dispozitia societatilor angrenate in procesul de atragere a banilor europeni.

In functie de tipul proiectului, EximBank poate acorda credite de investitii destinate cofinantarii componentei care reprezinta contributia proprie a firmei. Prin acest produs, o societate care a incheiat un contract de finantare cu autoritatea de management poate obtine 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii.

De asemenea, banca ofera credite destinate prefinantarii nevoilor companiilor pentru acoperirea decalajului de timp care apare intre momentul platilor facute catre furnizori in cadrul proiectului si cel al incasarilor de la autoritatea de management. Acestea pot asigura tot pana la 100% valoarea finantarii europene obtinute.

Pachetul este completat de scrisori de confort, un instrument prin care banca isi exprima intentia de a pune la dispozitia societatii fondurile necesare sustinerii proiectului, cu conditia acceptarii acestuia de catre autoritatea de management. In plus, EximBank poate garantacreditele contractate de companii de la alte banci comerciale pentru implementarea proiectelor sustinute din fonduri structurale.

In prima jumatate a acestui anEximBank a acordat facilitati pentru proiecte derulate cu fonduri europene a caror valoare depaseste 400 milioane de lei.

Operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro unde este disponibila o sectiune speciala pentru produsele destinate intreprinzatorilor care au proiecte finantate european.