Ionut Costea: EximBank face demersuri pentru dezvoltarea colaborarii cu bancile comerciale

EximBank a demarat o actiune pentru dezvoltarea parteneriatelor cu bancile comerciale, proiect care consta in organizarea de reuniuni de lucru cu reprezentantii unitatilor teritoriale ale institutiilor bancare pentru identificarea celor mai potrivite modalitati de colaborare. Proiectul se va derula pe parcursul intregului an, prima intalnire de acest gen fiind organizata pe 14 februarie la Craiova.

“EximBank detine in portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele celorlalte banci comerciale, fara sa interactioneze la nivel concurential cu  acestea. Am inceput aceasta serie de intalniri cu oficialii unitatilor teritoriale ale bancilor comerciale convinsi fiind ca numai prin derularea unui proces de comunicare sustinuta putem pune impreuna produsele noastre cu oferta specifica bancilor, pentru a crea un context de afaceri favorabil ambelor parti”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

Cel mai important segment pe care pot colabora cele doua parti este cel al garantiilor. Pentru facilitarea accesului la finantare si pentru impulsionarea creditarii, EximBank a decis anul trecut sa simplifice procesul de acordare a garantilor de stat de pana la 1,5 milioane de euro. Principala modificare consta in faptul ca analiza cererii de garantare se face pe baza referatului de credit intocmit de banca finantatoare, eliminandu-se astfel etapa in care EximBank intocmea propriul referat. Dupa aceasta operatiune, timpul de raspuns se reduce la 10 zile, fata de o luna cat dura inainte de aceasta decizie.

“Incercam ca informatiile privind aceste modificari sa ajunga atat catre firme, cat mai ales catre bancile comerciale care isi pot consilia clientela sa apeleze la EximBank pentru a-si completa necesarul de garantii la obtinerea unui credit”, a mai spus presedintele EximBank Ionut Costea.

EximBank ofera un pachet complex de produse pentru societatile comerciale care au nevoie de un credit sau de o scrisoare de garantie bancara si care nu dispun de suficiente garantii colaterale. Banca poate emite garantii pentru:

  • exportatori – care completeaza garantiile firmei, aduse in favoarea bancii finantatoare;
  • IMM si alte tipuri de companii –  faciliteaza accesul la finantare prin completarea garantiilor necesare creditelor pentru dezvoltare si modernizare, acoperind riscul de nerambursare a creditului;
  • domenii prioritare – garanteaza credite sau scrisori de garantie bancara acordate pentru investitii romanesti in strainatate, dezvoltarea infrastructurii, a utilitatilor publice sau protectia mediului.