EximBank colaboreaza cu Uniunea Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale pentru sustinerea exportatorilor

Bucuresti, 08 decembrie 2011 – EximBank a initiat un proiect de colaborare cu Uniunea Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania (UCCIBR) al carui scop este facilitarea accesului societatilor comerciale romanesti pe piete externe non-UE.

„Data fiind conjunctura economica actuala, ne-am propus sa crestem implicarea noastra in facilitarea accesului exportatorilor romani pe piete externe, altele decat cele europene. Criza economica a demonstrat ca dependenta de piata europeana in comertul international poate avea consecinte mai putin benefice atunci cand se produc turbulente. De aceea, credem ca toate eforturile trebuie concentrate pe diversificarea portofoliului de clienti externi prin identificarea unor parteneri comerciali din afara Uniunii Europene”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

Proiectul a debutat cu o intalnire in cadrul careia celor aproape 30 de presedinti ai Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale prezenti le-au fost detaliate mecanismele de securitizare a exporturilor pe care le poate oferi EximBank societatilor comerciale interesate de schimburile comerciale de pe piete extra-UE.

„Sunt convins ca aceasta intalnire va sta la baza crearii unui cadru de cooperare pe termen lung, cu rezultate pe care speram sa le regasim in statisticile oficiale referitoare la comertul cu state non-UE”, a mentionat Jose Iacobescu, presedintele UCCIBR.

Datele Institutului National de Statistica arata ca, in primele noua luni ale acestui an, exporturile intra-UE au totalizat 23,7 miliarde de euro, in acelasi timp, exporturile extra-UE fiind de doar  9,6 miliarde de euro. Cu toate acestea ritmul de crestere a schimburilor comerciale non-UE (+30% fata de aceeasi perioada din 2010) a fost superior celui intra-UE (+22%).

EximBank ofera exportatorilor un pachet de produse de asigurare care permit explorarea unorpiete noi mai riscante, dar cu un potential mai mare de crestere. In acest pachet intra:

  • Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata (acopera livrarile cu termen de plata de pana la un an pentru debitori din zone non-UE si tari non-membre – OECD);
  • Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung (acopera livrarile cu termen de plata mai mare de 2 ani);
  • Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate(destinata companiilor care implementeaza proiecte de investitii in tari cu risc politic ridicat; asigura maximum 90% din valoarea proiectului);
  • Polita de asigurare a creditului cumparator (asigura creditul obtinut de partenerul din strainatate pentru achizitionarea produselor sau serviciilor furnizate de exportatorul roman);
  • Asigurarea cursului de schimb valutar (protejeaza incasarile in EUR si USD din export impotriva fluctuatiilor nefavorabile ale cursului de schimb).

Tot pentru reducerea riscurilor in afaceri, EximBank ofera produsul Informatia Comerciala si de Credit, un instrument prin care o firma isi poate cunoaste viitorul partener comercial inaintea incheierii unui contract.

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii dinBucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Iasi si Sibiu. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii despre produse prin intermediul site-ului www.eximbank.rosau pot primi detalii scriind pe adresa informatii@eximbank.ro.