Asociatia Romana a Exportatorilor – AREX – isi incepe activitatea

Bucuresti,  16 aprilie 2014 – Demersurile juridice pentru infiintarea Asociatiei Romane a Exportatorilor – AREX au fost finalizate astfel ca asociatia isi va incepe activitatea de sustinere si reprezentare a intereselor societatilor romanesti care deruleaza tranzactii comerciale internationale.

“Exportatorii se confrunta cu schimbari radicale in modul de a face afaceri internationale si trebuie sa fie pregatiti pentru a face fata provocarilor de pe pietele externe. AREX va fi ingredientul care va face diferenta pentru ca, asa cum se arata si in proiectul strategiei de export pana in 2020, noul mediu international de afaceri va favoriza organizatiile inovative sub toate aspectele, care se bazeaza pe networking, capacitate crescanda de asociere sau cooperare in retea. Or, AREX tocmai acest lucru isi propune, ca prin imbinarea expertizei membrilor sai sa intareasca prezenta companiilor romanesti in strainatate”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Odata finalizate procedurile juridice, orice companie exportatoare poate deveni membra AREX, calitate care nu implica nicio contributie financiara. Cat priveste directiile de actiune imediat urmatoare, acestea vor fi stabilite in prima Adunare Generala a Asociatiei care va decide si componenta conducerii executive a AREX.

Pana la alegerea noii conduceri, asociatii fondatori au decis ca primul Consiliu Director al AREX sa aiba urmatoarea componenta: Presedinte – Traian Halalai, presedintele EximBank, Vicepresedinte – Gabriel Comanescu, presedintele Grup Servicii Petroliere, Vicepresedinte – Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro.

”Exportatorii au nevoie de un sprijin constant la nivel de reprezentare, iar existenta mai multor organizatii de profil nu poate decat sa fie benefica, pentru ca, asa cum este cunoscut, concurenta intr-o societate stimuleaza progresul”, a spus Marian Nastase.

“Asa cum oamenii de afaceri au viziuni diferite asupra afacerilor, la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste modalitatea de asociere si reprezentare, iar AREX poate reprezenta o solutie pentru cei care vor sa-si dezvolte afacerile”, a mai spus Marian Nastase.

Proiectul infiintarii AREX a fost initiat la finele anului trecut si a fost sustinut in prima faza de peste 50 de companii care au optat pentru a deveni membri fondatori:

AAGES, Adrem INvest, Alro Slatina, Asam, Astra Vagoane Calatori, Atero, Axeon Airfresh, Betak, Cesiro, Chircu Prod-Impex Company, Comes, Cupamarcu Prodcom, Delta Invest, Donalam, Elmas, General Turbo, GIC Nosag Metal, Girexim Universal, Global Art Production, Grup Servicii Petroliere, I.M.S. Werkyeugbau, ICME ECAB, IMATEX, Institutul de Proiectari Energetice, Laprom Trading, M G TEC Grup, Mandra, Metrom Trading, Minitehnicus, Mopan, Moviplast, Polimed Com, Popeci Utilaj Greu, Pricewaterhousecoopers Tax Advisor&Accountants, Procera Agrochemicals Romania, Ramoss Com, Retrasib, Rofelix Univers, Rom Paper, Rombat, Romcab, Romelectro, Ronera Rubber, Rowo, Sinteza, Sofiaman Impex, Taparo, Tehno World, Totalgaz Industrie, Upetrom 1 Mai, Utilnavorep, Uzinsider Techno, Valnex, Vanelli.

”Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in economie, nu putem sa nu remarcam faptul ca exporturile au mers <contra curentului>. Este remarcabila capacitatea de reactie a intreprinzatorilor romani care au inteles ca trebuie sa-si diversifice portofoliul de clienti externi in care sa includa si parteneri din state non-UE”, a spus Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori – Arad.

El a adaugat ca accesul pe astfel de piete s-ar putea produce mult mai rapid daca firmele romanesti vor interactiona mai bine si se vor conecta rapid la piete si la informatii. „Cred ca exportatorii romani trebuie sa invete sa lucreze in echipa, iar acest lucru se poate realiza si prin AREX. Noi avem experienta unor proiecte importante pe piete mai exotice si putem ca si prin AREX, sa ajutam alti exportatori sa <arda> din etapele interactiunii cu parteneri din aceste zone”, a adaugat Valer Blidar.

La randul sau Claudiu Puchin, administratorul Rom Paper Brasov, a apreciat ca intreprinderile mici si mijlocii reprezinta motorulexportului romanesc, insase confrunta cu multe provocari in ceea ce priveste accesul pe pietele externe. “Sunt provocari la care nu pot raspunde fara un sprijin consistent din partea structurilor asociative ale mediului de afaceri. Tocmai de aceea ne-am implicat si sustinem proiectul AREX, convinsi fiind ca aceasta va reprezenta suportul pe care IMM-urile exportatoare il cauta pentru a tine pasul cu schimbarile care s-au produs si continua sa se produca in tranzactiile internationale”, a explicat Claudiu Puchin.

AREX va oferi companiilor membre:
– acces la informatii cu privire la oportunitatile de afaceri din afara Romaniei;
– facilitarea participarii la evenimente de business internationale si/sau misiuni economice oficiale;
– acces la materiale de informare si analiza/studii de piata;
– crearea unui cadru pentru dezvoltarea de retele de afaceri (networking) si de comunicare.