Crina Cosma, nominalizata pentru pozitia de vicepresedinte EximBank

Bucuresti, 28 aprilie 2014 – Ministerul Finantelor Publice, actionarul majoritar al EximBank, a decis astazi nominalizarea doamnei Crina Cosma pentru cea de-a doua pozitie de vicepresedinte al Consiliului de Administratie si vicepresedinte executiv al EximBank, nominalizare care urmeaza sa fie transmisa Bancii Nationale a Romaniei in vederea autorizarii.

Crina Cosma (63 de ani) are o vasta experienta in domeniul bancar acumulata pe parcursul activitatii de conducere desfasurate in cadrul Bancii Romanesti, membra a Grupului National Bank of Greece – unde in perioada 2007 – 2013 a ocupat pozitia de Director General Adjunct si apoi de Consilier Director General. In acest interval, intre 2009 – 2010, a asigurat conducerea Bancii Romanesti ca interimar pana la numirea si autorizarea de catre BNR a unui nou Director General.

Cariera in domeniul bancar include si Bancpost – unde a ocupat pozitii de Director General Sector Operatiuni si Suport si Director General Adjunct (2003 – 2007), dar si Alpha Bank (1998 – 2003). Este absolventa a Academiei de Studii Economice – Facultatea de Finante si a urmat o serie de cursuri post universitare.

Actionarul majoritar al EximBank este statul roman care detine, prin Ministerul Finantelor Publice, 95,37% din capitalul social, restul actiunilor fiind in posesia SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Muntenia. Din toamna anului 2012, EximBank este condusa de Traian Halalai – presedinte si Paul Ichim – vicepresedinte.

EximBank se adreseaza exclusiv persoanelor juridice, portofoliul de produse axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare – permitand bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca a incheiat anul 2013 cu un profit net de aproape 50 de milioane de lei, nivel de patru ori mai mare fata de 2012, in conditiile dinamizarii activitatii comerciale si gestionarii eficiente a resurselor.