EximBank continua sa ofere asigurari pentru exporturi in Grecia

Bucuresti, 17  februarie 2014 – EximBank va continua sa incheie, pana la finele lunii decembrie a acestui an, polite de asigurare pentru creditele de export pe termen scurt care preiau riscuri temporar non-piata pentru debitori din Grecia. Decizia are la baza hotararea Comisiei Europene de a prelungi, pana la sfarsitul acestui an, perioada de excludere a Greciei de pe lista tarilor cu riscuri asigurabile pe piata privata.

”Mentinerea Greciei in aceasta postura – ca efect al capacitatii reduse  a sectorului privat la nivel global de a acoperi toate riscurile care pot fi justificate din punct de vedere economic – permite EximBank sa puna  in continuare la dispozitia exportatorilor locali asigurari de stat pentru derularea contractelor comerciale incheiate cu parteneri eleni. Anul trecut, EximBank a primit circa 30 de cereri pentru asigurarea creditelor la export si exista interes in crestere din partea exportatorilor romani pentru asigurarea creditelor de export pentru tranzactii cu debitori din Grecia”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Reglementarile europene nu permit asiguratorilor de stat sa ofere servicii de asigurare a creditelor la export pe termen scurt pentru riscurile asigurabile pe piata privata. Tarile cu riscuri asigurabile pe piata privata sunt toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Greciei, Australia, Canada, Islanda, Japonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Elvetia si Statele Unite ale Americii.

Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata oferita de EximBank acopera livrarile cu termen de plata de pana la doi ani pentru debitori din zone non-UE si tari non-membre OECD (si temporar pentru debitori din Grecia) si ofera siguranta incasarii a 85% din valoarea exportului. Polita se incheie in valuta contractului de export si este personalizata pentru fiecare client.

EximBank a dezvoltat si ofera solutii complexe si integrate pentru exportatori sprijinind activitatea de export din faza de productie, livrare si pana la incasarea contravalorii marfurilor exportate, prin:

  •  Finantari (care acopera cheltuielile pentru fabricarea produselor sau livrarea marfurilor);
  •  Garantii de export (pentru marfuri generale, pentru stimularea realizarii de obiective complexe si produse cu ciclu lung de fabricatie);
  •  Asigurarea creditelor de export pentru riscuri non-piata sau a creditului cumparator;
  •  Informatii comerciale despre partenerii de afaceri.