EximBank lanseaza o noua asigurare pentru exportatorii romani

EximBank lanseaza o noua facilitate de asigurare temporara a exporturilor pe piata Uniunii Europene si a tarilor OECD, destinata companiilor romanesti care se confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale si politice de catre asiguratorii privati.

Aceasta facilitate, valabila pana la 31 decembrie 2016, intra in categoria ajutoarelor de stat si a fost recent autorizata de catre Comisia Europeana.

”EximBank a intreprins toate demersurile pentru a oferi exportatorilor romani un instrument care sa le asigure un grad ridicat de confort in derularea afacerilor cu parteneri din state UE sau OECD. Incercam astfel sa acoperim segmentul de piata lasat liber de catre asiguratorii privati ai creditelor la export care, in ultima perioada, au diminuat limitele de credit pentru diferite tari membre ale Uniunii Europene si/sau membre ale OCDE si nu mai ofera polite de asigurare pentru un singur risc. Facilitatea este disponibila din luna octombrie si are un buget de aproape 8 milioane de euro pana la finele lui 2016”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Acest tip de asigurare este destinat IMM –urilor exportatoare cu o cifra anuala de afaceri la export mai mica de 2 milioane de euro si exportatorilor (atat IMM, cat si companii mari) care realizeaza livrari catre un singur debitor, in cazul in care perioada de expunere la risc (perioada de fabricatie plus perioada de credit comercial) este mai mare de 181 de zile.

Asigurarea EximBank acopera 85% din pierderile inregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale si politice, iar perioada de expunere la risc este de maximum 2 ani. EximBank asigura o calitate a acoperirii corespunzatoare standardelor pietei, respectiv acopera numai riscurile justificate din punct de vedere economic, nefiind acceptata acoperirea cumparatorilor cu intarzieri la plata.

EximBank a dezvoltat si ofera exportatorilor produse de asigurare care acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in strainatate.

Politele de asigurare ale EximBank preiau riscurile pe plan international si astfel companiile au posibilitate de a exporta cu incredere pe piete noi, de a angaja contracte mai mari, de a livra cu plata amanata sau de a  obtine capital de lucru de la banca. EximBank ofera:

  • Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata;
  • Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung;
  • Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate;
  • Polita de asigurare a creditului cumparator.

Impreuna cu subsidiara sa EximAsig – societate specializata in asigurarea riscurilor financiare si a altor tipuri de riscuri complementare acestora – EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atat din Uniunea Europeana cat si din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latina.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

EximBank a obtinut in primul semestru din 2014 un profit net de aproape 32 mil. lei, cu 29% mai mare decat in primele sase luni ale anului precedent.  Volumul expunerilor noi acordate a totalizat, in primele sase luni ale acestui an, aproximativ 475 mil. lei, din care 90% au fost orientate catre finantarea companiilor. Portofoliului de credite nete al bancii s-a majorat cu 24% fata de sfarsitul lui 2013, iar activele bancii au crescut cu 244 mil. lei.